wartość kwoty zwrotu z tytułu niewykorzystanej ulgi na dzieci a rozwód - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 17 wrz 2021, 12:49

Pani w trwającym okresie zasiłkowym 2020/2021 pobiera ZR i dodatki. W styczniu 2021 zapadł Wyrok rozwodowy dodatkowo okazało się że od marca 2021 roku podjęła zatrudnienie. Musze cofać się wstecz i przeliczyć dochody.
Przerabiając wniosek na okres zasiłkowy 2020/2021 zgodnie z weryfikacją o dochodach w systemie informatycznym Ministerstwa Finansów posiadałam wiedzę że Państwo rozliczali się wspólnie - Pani dochód 0 zł. Wartość kwoty zwrotu z tytułu niewykorzystanej ulgi na dzieci 1.322,20 zł.
Jak mam teraz policzyć tą ulgę - całą kwotę przy tej Pani czy podzielić na pół skoro skład rodziny się zmienił z powodu rozwodu
iza1407
Stażysta
Od: 26 sty 2021, 14:27
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 17 wrz 2021, 13:10

Jeżeli małżonkowie rozliczają się wspólnie i mają łączny podatek, a trzeba im przeliczyć dochody osobno, to ja liczę podatek proporcjonalnie do dochodu.
Z ulgą na dzieci zrobiłabym tak samo.
U tej Pani akurat dochód jest zerowy, więc proporcjonalnie wyjdzie jej zerowa ulga.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x