zwrot ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 17 wrz 2021, 8:55

Osobie w 2014 roku zostało wyrównane ZDO za okres od 2014-05-14 z odsetkami, teraz okazało się że osoba pracowała od stycznia 2014 do marca 2014.
I trzeba wydać decyzje o nienależnie pobranych bo wiadomo nie należało się za ten okres. Mam takie pytanie Czy odsetki te co dostała tez ma zwrócić i czy od tych odsetek nalicza się odsetki za opóźnienie.
nuska44
Praktykant
Od: 14 mar 2019, 14:37
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+

Napisano: 17 wrz 2021, 9:59

czyli nikt mi nic nie pomoże :( :(
nuska44
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2021, 12:01

Fakt, iż opiekun pobrał ZDO za ten sam okres czasu w którym był zatrudniony wcale nie oznacza, że spełniła się któraś z okoliczności wymienionych w przepisie art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Poza tym opiekun musiał być w decyzji ustalającej ZDO skutecznie i właściwie pouczony w jakich dokładnie okolicznościach organ może uznać pobrane świadczenie rodzinne za świadczenie nienależnie pobrane.
Ty musisz takie fakty udowodnić. Jeśli tego nie możesz bezsprzecznie stwierdzić to daj sobie i opiekunowi spokój z wystawianiem decyzji o NPŚ, bo narażasz się na śmieszność. :mrgreen:
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 17 wrz 2021, 13:01

Zgodnie z ustawą: Ustalając prawo do zasiłku dla opiekuna, organ, o którym mowa w ust. 1, może odebrać oświadczenie o spełnianiu warunków do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r., odpowiednio za okresy, o których mowa w art. 2 ust. 2 pkt 1, lub w dniu składania wniosku. Oświadczenie składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

Nie można pracować i i pobierać świadczeń z tytułu sprawowania opieki. Mam oświadczenie w którym osoba oświadczyła ze w okresie 2013-07 do nadal cały czas sprawowała opiekę i nie podejmowała zatrudnienia wiec czemu miała bym się ośmieszyć ?

A pyzatym dostałam informację z ZUS, że za ten okres były podwójnie opłacone składki społeczne
nuska44
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2021, 13:42

Art. 30. 1. Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
2. Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się:
1) świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania
Musisz udowodnić na podstawie ww art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych, że pobrane za okres ...2014 roku kwoty ZDO są NPŚ
Sprawdź wszystkie dokumenty z tamtego okresu, daty ich wystawienia, umowę o pracę i zweryfikuj z ww przepisem ustawy, gdyż wyłącznie ten przepis decyduje w kwestii, czy osoba pobrała nienależnie świadczenia rodzinne oraz czy jest
obowiązana do ich zwrotu.
Powinnaś sprawdzić, czy w ostatniej decyzji o ustaleniu prawa do ŚP wydanej przed 2013 rokiem opiekun był pouczony o zwrocie świadczeń rodzinnych nienależnie pobranych w sytuacji, gdy w tym samym okresie czasu pracował i równocześnie pobierał ZDO.
W mojej szybkiej ocenie taka sytuacja nie zaistniała, że pracował i miał świadomość, że w tym samym okresie ma przyznane prawo do ZDO i ten zasiłek równocześnie pobiera. Sprawdź POUCZENIE w decyzji.

Poza tym skoro opiekun pracował od stycznia do marca 2014 roku, a organ pomocowy wydał decyzję w maju 2014 roku to dlaczego za swoje błędne działanie obarczasz i karzesz opiekuna ?
Inna kwestią jest także ta, czy ww osoba faktycznie jest opiekunem, czy może wyłącznie korzysta z możliwości bycia opiekunem i pobierania kasy za opiekę.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 17 wrz 2021, 13:57

na czym polega mój błąd??? bo czegoś nie rozumiem w twoich wypowiedziach, a może to ty jesteś tym opiekunem cooo....??? nie masz zamiaru odpowiedzieć za swoje fałszywe oświadczenie...
nuska44
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2021, 14:17

Czy opiekun wnioskował, abyś dała jemu do wypełnienia owe Oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej ? Masz jego wniosek o wydanie mu tego formularza ?
No właśnie jeśli nie wnioskował to o jakiej odpowiedzialności karnej mówisz.
Owe Oświadczenie w tej sprawie o ustalenie NPŚ jest drugorzędnym "dowodem", jeśli w ogóle można mówić, że jest jakimkolwiek dowodem.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 17 wrz 2021, 14:37

Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się: świadczenia rodzinne przyznane lub wypłacone na podstawie fałszywych zeznań
lub dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzenia w błąd przez osobę pobierającą te świadczenia.
podpisał to co napisał więc wprowadził w błąd i tyle w tym temacie

a ty co tak konwersujesz ze mną- może chcesz na kawę się umówić ;) po racy hmm..

czemu nikt inny nic nie pisze?
nuska44
Praktykant

Napisano: 17 wrz 2021, 14:45

Proponuję ignorować powyższe wpisy i wszystkie wypowiedzi tego gościa....nie przypominam sobie aby komuś pomógł w rozwiązaniu problemu. Nie pracuje w świadczeniach rodzinnych . Szkoda Twojego czasu i zdrowia na polemiki które do niczego nie prowadzą.
Przejrzyj forum - wszędzie tam gdzie pojawia się ów "Pan" ucina sie temat.

Ja na Twoim miejscu po wszczęciu postępowania wydałabym decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach- ZDO + odsetki ustawowe za okres w jakim był zatrudniony. Odsetki nalicz tylko od ZDO , od odsetek nie nalicza się odsetek.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 17 wrz 2021, 14:47

dziękuję serdecznie za pomoc:)
nuska44
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU