art 162 par. 2 kpa - czy pisaliście w decyzjach warunek dostarczenia zaswiadczenia lub oswiadczenia???? jesli nie dostarczą w wyznaczonym terminie to wzywam do dostarczenia czy robię wszczęcie dot. uchylenia świadczeń?
ale wezwania do dostarczenia też nie piszesz? moje sko kiedyś mnie poinformowało przy okazji innej sprawy, że obywatel musi być zawiadomiony o każdym etapie postępowania, czyli jeśli nie masz podania o uchylenie art 155 kpa to musisz zawiadomić...nie wiem tylko czy wysłać wezwanie do złożenia wyjaśnień i dostarczenia dokumentów czy od razu zawiadomienie o wszczęciu postepowania dot uchylenia???
Nie ma podstaw do żądania zaświadczeń/oświadczeń, jeśli we wniosku strona wypełniła pkt. IV, tym bardziej nie ma jeśli świadczenie zostało przyznane na pełen okres - nie można nie zrealizować decyzji. Zasada jest taka, że strona ma informować o zmianach, więc dopiero jeśli dziecko przestanie się uczyć to przychodzi to zgłosić.
kasia7 pisze:czy wysłać wezwanie do złożenia wyjaśnień i dostarczenia dokumentów
IMO nie bardzo masz podstawy do żądania czegokolwiek.
Najpierw dzwonię (10 września do tych co nie donieśli).
Jak nie doniosą do dwóch/trzech dni to wysyłam wszczęcie.
Potem uchylam (lub umarzam postępowanie w spr. uchylenia jak doniosą)
Przecież decyzja wydana na podstawie 162§2kpa wygasa automatycznie jeżeli nie zostanie wypełniony zawarty w niej warunek. Po co jakieś wszczęcia, uchylenia itp.?