Oczywiście zgadzam się. Widziałem dane i nawet z 8 mld. Im bardziej analityk przeciwny rządowi tym niższe i bardziej za rządem tym wyższe. Nie mniej gigantyczna suma z idąca do dzieci jest odebrana przestępcom. Dla mnie jest to coś pocieszającego. Bo o wałach na VAT słyszałem już dawno dawno i nikt nie chciał z tym nic zrobić. Odpowiada mi to bardziej że moje podatki idą do rodzin z dzieciakami a nie do złodziei.noteev pisze:@Administrator, fakty są takie, że wydatki na 500+ w 2017 r. wyniosły 23,5 mld zł. Według ekspertów dwóch banków Credit Agricole i BZ WBK (a nie opozycji), uszczelnienie systemu podatkowego w 2017 r. wyniosło odpowiednio od 11 do 13 mld zł. Nie dość tego, w 2018 r. według szacunków Ministerstwa Finansów opierających się na metodyce Komisji Europejskiej dotyczącej szacowania luki w VAT ustalono, że w 2017 r. poprawa dochodów z VAT wyniosła 10,8 mld zł. Trzeba pamiętać, że część tych wpływów z VAT spowodowana była wzrostem koniunktury gospodarczej w 2017 r., a nie samym uszczelnianiem. Skąd się wzięła rządowi kwota 40 mld zł, skoro całkowita luka podatkowa w VAT w Polsce według danych opublikowanych przez Komisję Europejską w 2015 roku wynosiła 41 mld zł? Przy takim założeniu, zniknęła by ona zupełnie, a to jest niemożliwe, gdyż nie ma państwa w Europie, które wyeliminowało by ją całkowicie.