Od OWW otrzymałam wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, Pani ma przyznany fundusz od 1 lipa br., rozwiodła się z mężem w lipcu 2018 r., wyrok uprawomocnił się w sierpniu 2018 r.
Wezwałam dłużnika na wywiad. Dziś przyszedł i przedstawił dowody co miesięcznych wpłat od sierpnia 2018 r. do września 2018 r. na konto wierzycielki, następnie od kolejnego miesiąca do lipca 2019 r. na konto Komornika- alimenty są zasądzone w wysokości 800,00 zł, wg dowodów wpłat Pan wpłaca co miesiąc minimum 920,00 zł- powiedział, że płaci tyle, albowiem 120,00 zł to są koszty Komornika. ponadto przedstawił mi zawiadomienie z US, że nadpłata podatku z rozliczenia pit została zajęta przez Komornika.
Zadzwoniłam do OWW, Panu kazałam udać się do Komornika z wszystkimi dowodami wpłat. Przed chwilą zadzwonił do mnie mówiąc, że rozmawiał telefonicznie z Kancelarią i z tego co zrozumiałam, to że gdyby pieniądze były u Komornika na koncie przed 15 dniem każdego miesiąca wszystko było by ok i egzekucja byłaby skuteczna, ale że on płaci około 12-13 dnia każdego miesiąca i pieniądze są zaksięgowane na koncie Komornika po 15. to stąd zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i Pani wniosek na FA.
Jestem krótko w FA i nie wszystkie sytuacje jeszcze przerobiłam, ale czy tak powinno być? Dla mnie, jeśli dłużnik co miesiąc płaci pełne alimenty, a nawet nieco więcej, to nie ma mowy o bezskutecznej egzekucji, ale może czegoś nie rozumiem?
wątpliwości co do postępowania Komornika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: wątpliwości co do postępowania Komornika
Dziwna sytuacja. Bezskuteczność wydaje mi się wtedy też, gdy albo nie płaci albo w pierwszej kolejności spłaca odsetki, a nie należność główną. Tylko też chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi terminami. Może tak jest w wyroku "PŁATNE DO DNIA ..." ale czy Komornik może w ten sposób działać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR
- Kontakt:
na wyroku jest napisane, że płatne do 10 dnia każdego miesiąca do rąk własnych wierzycielki. dlatego też powiedziałam Panu, aby od przyszłego miesiąca robił przelewy przed 10.
ale i tak Komornik powinien uznać wszystkie jego wpłaty i nie wystawiać zaświadczenia o bezskuteczności, dobrze myślę?
ale i tak Komornik powinien uznać wszystkie jego wpłaty i nie wystawiać zaświadczenia o bezskuteczności, dobrze myślę?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
No mi się wydaje, że ściągalność jest.. przecież płaci i skuteczna jest egzekucja... owszem daty mają znacznie, ale wtedy, gdy po terminie wpłacił komornik ewentualnie może naliczyć sobie odsetki od zwłoki, ale egzekucja jest skuteczna, bo wpłaca i jest ściągalność. Tak myślę
Oprócz wątpliwości co do postępowania Komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zarejestrowany w PUP jako poszukujący pracy- wniosek o aktyw
FA- dług jest, ale fundusz nie jest pobierany
Osoba pełnoletnia - przerwała naukę w szkole
czy matka może pobierać FA na pełnoletnie dziecko
zabezpieczenie na czas trwania procesu
wniosek wierzycielki o podjęcie działań
komunikacja z BIG w systemie sygnity
czy fundusz się należy????plisss szybkie pytanie ;)
co dalej - jakie kroki podjąć wobec dłużnika
Co z takim dłużnikiem alimentacyjnym?
jaka jest stopa procentowa??? - dlużnicy
Stypendium jak liczyć do dochodu
czy odebrac prawo jazdy? PROSZĘ O POMOC
skarga na komornika- umorzył postępowanie a u nas nadal jest
czy macie taki problem z rozliczaniem dłużnika ?
co dalej z alimentami pomocy!!!!!