ważne dla rolników!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 05 cze 2014, 11:06

W związku niejasnościami wynikającymi z zapisu ustawy o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i różną interpretacją tego zapisu przez pracowników świadczeń, a także KRUS, niejasnością, czy należy podawać datę zaprzestania itp- proszę pisać do RPO, do MPiPS i do innych w tej sprawie.
Rolnicy- nagłaśniajmy tą sprawę,nie dajmy się znów wyrolować. za nami nikt się nie wstawi ,jeśli sami nie upomnimy się o nasze prawa. Nie może tak być, by znów część ośrodków przysnawało, a część nie- żyjemy w jednym państwie. Piszcie, czas działa na naszą niekorzyść.
jatoja

Napisano: 05 cze 2014, 11:29

Myśle że należy poczekać jaka będzie linia orzecznictwa WSA :shock:
ktoś

Napisano: 05 cze 2014, 12:00

Nie ma na co czekać, sądy znów będą różnie rozstrzygać, a my nadal pozostaniemy bez pieniędzy, a w dodatku wmieszają w to KRUS.
jatoja

Napisano: 05 cze 2014, 12:40

własnie ja tak zrobiłem pisałem wczesniej i dam znac jak otrzymam odpowiedz, podałem konkretnie MOPS i panią która mnie uswiadamiała, że mi sie nie należy.
rolnik222

Napisano: 05 cze 2014, 13:27

Popieram!!! Trzeba pisać szczególnie do Rzecznik Praw Obywatelskich i informować jak ośrodki wywiązują się z realizacji wyroku Trybunału w sprawie zwrotu praw nabytych dla rolników. Jakie napotykamy utrudnienia. Prosić o interwencję w sprawie : czy zgodne z ustawą o zdo jest wymaganie od rolnika wpisywania daty wstecznej zaprzestania, sprawa wyjaśnienia definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego przez rolnika. Zapytanie, czy jest to zgodne z prawem wymaganie podpisywania przez rolnika oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia, kiedy to nie jest określona definicja zaprzestania, czy nie można tego uznać za celową manipulację. Bo tak nie może być, że Trybunał uznaje, że niezgodne z konstytucją było odebranie nam praw nabytych i zdo ma być realizacją zwrotu tych praw, ale jak się okazuje tylko nie dla rolnika- dla którego szykuje się specjalne kłody pod nogi. W następnym tygodniu mija termin do wydawania decyzji zobaczymy jak będą te sprawy rozpatrywane przez ośrodki , jakie będą decyzje.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 14:50

Rolnicy nie panikujcie, wszytko jest pod kontrolą ustawy. Tylko niektórzy , niedouczeni i ziejący nienawiścią do rolników pracownicy OPS stwarzają problemy. Wy macie złożyć z wnioskiem oświadczenie o zaprzestaniu ...... O resztę nie martwcie się. Będziecie mieli na 100% decyzję przyznającą ZDO.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 15:01

Gościu a gdyby nie, to tak na 100% oddasz nam ze swojej kieszeni? Ja rok temu wierzyłam, ale jak administracja mojego państwa przeciągnęła mnie wraz z chorym dzieckiem po bezdrożach bezduszności prawa, to ja już nie wierzę.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 15:04

wwo pisze:Gościu a gdyby nie, to tak na 100% oddasz nam ze swojej kieszeni? Ja rok temu wierzyłam, ale jak administracja mojego państwa przeciągnęła mnie wraz z chorym dzieckiem po bezdrożach bezduszności prawa, to ja już nie wierzę.
Tak oddam Ci.
Gość

Napisano: 05 cze 2014, 15:07

Dobra, daj na siebie namiary, żebym wiedziała, gdzie Cię mam szukać.
wwo

Napisano: 05 cze 2014, 15:12

Nie ma takiej potrzeby, bo to nie może się zdarzyć , w obowiązującym porządku prawnym.
Gość

Strona 1 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x