wczoraj wypłata FA a dziś informacja o śmierci dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 20 paź 2015, 8:46

Wczoraj (19.10) poszły przelewy FA a dziś (20.10) dotarła do nas informacja o śmierci dłużnika, czy żądać zwrotu FA od wierzycieli? Myślę, że nie, wygasić i od listopada wstrzymać wypłatę. Czy dobrze myślę?
ada***

Napisano: 20 paź 2015, 9:16

Kiedy dłużnik zmarł? jak w październiku to Fa Się nalezy bo są świadczenia niepodzielne, nawet jak za 1 dzień os. upr. była uprawniona do FA to się płaci.
;):P

Napisano: 20 paź 2015, 9:23

;):P pisze:Kiedy dłużnik zmarł? jak w październiku to Fa Się nalezy bo są świadczenia niepodzielne, nawet jak za 1 dzień os. upr. była uprawniona do FA to się płaci.
Sama sobie zaprzeczasz. Skoro Fa jest niepodzielne do dlaczego chcesz je dzielić i wypłacać za 1 dzień?
W konsekwencji, śmierć P D, będącego osobą zobowiązaną do łożenia na utrzymanie dziecka skarżącej spowodowała, że uprawnienie tego dziecka do alimentów od w/w wygasło począwszy od dnia następującego po dacie śmierci to jest 1 września 2013 r. Nie budzi zatem wątpliwości stwierdzenie, że skarżąca utraciła równocześnie uzależniony od uprawnienia dziecka do alimentów status osoby, której przysługuje prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Skoro zależność uprawnienia do świadczenia z funduszu alimentacyjnego jest ściśle i obiektywnie powiązana z osobą dłużnika alimentacyjnego (od tego, czy żyje) to zarazem obiektywny jest brak podstawy prawnej do świadczenia alimentacyjnego w sytuacji śmierci dłużnika alimentacyjnego. Inaczej rzecz ujmując, w tym stanie faktycznym, okoliczności powodujące ustanie świadczenia alimentacyjnego są obiektywne. Nie ma wobec tego znaczenia, że skarżąca nie miała wiedzy o śmierci męża do grudnia 2013 r. Obowiązek alimentacyjny wygasa niezależnie od wiedzy osoby pobierającej świadczenie o śmierci dłużnika alimentacyjnego (zob. wyrok WSA w Białymstoku z 02.02.2012 r. sygn. akt II SA/Bk 815/11).
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A0F7D643A
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2015, 9:31

nie chcę wypłacać za 1 dzień tylko cały miesiąc, nie zrozumiałes mnie
;):)

Napisano: 20 paź 2015, 9:36

"wygasło począwszy od dnia następującego po dacie śmierci to jest 1 września 2013 r."
jak dłuznik zmarł w październiku, podkreślam w październiku to osoba uprawniona ze względu na niepodzielność FA jest uprawniona do całości kwoty za październik, jak zmarł wcześniej to za październik nie jest uprawniona i jest od zwrotu. i trzeba ustalić za jakie miesiące jest jeszcze do zwrotu, mając na uwadze niepodzielność świadczeń, takie jest moja zdanie jaśniej już nie mogę, pozdrawiam RR, i nie czepiaj się ;)
;):)

Napisano: 20 paź 2015, 9:59

Dłużnik zmarł dzisiaj 20.10, dzięki!
ada***

Napisano: 20 paź 2015, 10:00

wg Mazurkieiwcza jeśli dłużnik zmarł przed wypłatą to fa nienależne za pażdziernik
gopr

Napisano: 20 paź 2015, 10:58

W konsekwencji, śmierć J.M., będącego osobą zobowiązaną do łożenia na utrzymanie dziecka skarżącej spowodowała, że uprawnienie tego dziecka do alimentów od ojca dziecka , wygasło począwszy od dnia następującego po dacie jego śmierci to jest 29 marca 2013 r. Nie budzi zatem wątpliwości stwierdzenie, że skarżąca utraciła równocześnie uzależniony od uprawnienia dziecka do alimentów status osoby, której przysługuje prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
;):) pisze:takie jest moja zdanie jaśniej już nie mogę, pozdrawiam RR, i nie czepiaj się ;)
A takie jest moje ;) :
Fa uchylamy od dnia następującego po zgodnie. Jeśli dłużnik zmarł przed wypłatą to wypłatę robisz osobie nie będącej już osobą uprawnioną do świadczenia. Z chwilą śmierci dłużnika świadczeniobiorca traci status osoby uprawnionej. Zgodnie z art. 23 ust. 9 fundusz wygasa a Ty chcesz wypłacać FA po zgonie tj. po dniu kiedy świadczenia już powinny być wygaszone.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 13:59 przez RR, łącznie zmieniany 1 raz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2015, 11:21

RR dobrze, ale osoba utraciła status osoby uprawnionej po śmierci dłużnika, a do śmierci dłużnika była osobą uprawnioną, czyli była uprawniona przez kilka dni i w związku z niepodzielnością świadczeń bym wypłaciła za cały miesiąc. Prawo nie działa wstecz i osoba która nabyła prawa do świadczeń nie moze ich utracić pomimo śmierci. Można dywagować cały dzień ale to nie ma sensu, każdy zrobi jak będzie uważał i co lepsze w zależnosci w jakim województwie się znajduje ta sprawa może być inaczej interpretowana przez WPS w razie kontroli.
:):)

Napisano: 20 paź 2015, 11:29

pamiętaj o tym jeszcze, że państwo w tym wypadku nie odzyska kasy. A tego ci nie darują. Nie wypłacaj, uchylaj, jak się nie podoba niech się odwołują
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x