wczoraj wypłata FA a dziś informacja o śmierci dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 20 paź 2015, 11:33

Nie ma znaczenia, że osoba była uprawniona przez kilka dni. Takie coś możesz stosować w ZR, gdzie np. wypłacasz zasiłek rodzinny matce, której dziecko ukończyło naukę w połowie miesiąca i za kilkanaście dni było uprawnione. Niektórzy nie wypłacają, niektórzy wypłacają.

Natomiast tutaj główną kwestią jest fakt, że DŁUŻNIK NIE ŻYJE, więc osoba uprawniona nie jest już osobą uprawnioną! I nie ma znaczenia, czy była przez kilka dni czy nie - śmierć dłużnika zamyka całe postępowanie i nie masz podstawy prawnej do wypłaty takiego świadczenia.
Sprawa jest jasna, nie powinno tutaj być żadnych wątpliwości!
kawa i ciasto

Napisano: 20 paź 2015, 11:53

ja rozumiem wasze stanowisko tylko to jest troche dziwne, bo okazuje się ze o tym czy ktos ma prawo do FA czy nie ostatecznie decyduje data wypłaty siwadczen w danym osrodku, czyli jak umrą 2 dłuznicy powiedzmy 20 ktoregos miesiaca, to Pani któa bierze w gminie która płaci powiedzmy 16 Fa sie należy a Pani która bierze w gminie gdzie płaca 25 juz nie. A niby przpeisy te same. Troche to niesprawiedliwe.
ciiii

Napisano: 20 paź 2015, 11:56

albo ma się w życiu pecha albo nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2015, 12:07

No to nie jest dziwne, są uprawnieni i już. Nie data wypłaty ma znaczenie, tylko data śmierci - można tak to powiedzieć.
Z drugiej strony możesz się zastanawiać, czy sprawiedliwe jest to, że klientka ma dochód 724 zł i ma uprawnienia do FA a ta, której wyliczyłaś 725,20 zł już nie może z tego skorzystać, chociaż ma takie same prawa jak ta pierwsza.
kawa i ciasto

Napisano: 20 paź 2015, 14:10

RR dobrze, ale osoba utraciła status osoby uprawnionej po śmierci dłużnika, a do śmierci dłużnika była osobą uprawnioną, czyli była uprawniona przez kilka dni i w związku z niepodzielnością świadczeń bym wypłaciła za cały miesiąc.
Problem polega na tym że z chwilą śmierci dłużnika nie ma już osoby uprawnionej a więc nie ma komu wypłacić funduszu.
Prawo nie działa wstecz i osoba która nabyła prawa do świadczeń nie moze ich utracić pomimo śmierci.
Osoba która nabyła prawo utraciła status osoby uprawnionej. Nie ma komu wypłacić pieniędzy.

Można dywagować cały dzień ale to nie ma sensu, każdy zrobi jak będzie uważał i co lepsze w zależnosci w jakim województwie się znajduje ta sprawa może być inaczej interpretowana przez WPS w razie kontroli.
Trudno mi się tu z Tobą nie zgodzić ;)
kawa i ciasto pisze:Sprawa jest jasna, nie powinno tutaj być żadnych wątpliwości!
Niekoniecznie, rozstrzygnięcia w tej kwestii zapadają różne.
Niczego w tej robocie nie można być w 100% pewnym ;)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2015, 14:26

To fakt, to podstawa naszej roboty - nigdy niczego nie być pewnym ;)
kawa i ciasto

Napisano: 21 paź 2015, 14:16

Dłużnik zmarł 20.10 a wypłata była 19.10 więc dzień przed śmiercią! Myślę, że w tym przypadku nie będę żądać zwrotu! Po prostu tak się złożyło, że osoba uprawniona skorzystała na tym.
ada***

Napisano: 21 paź 2015, 14:58

Ada, w tym wypadku nie żądasz zwrotu, bo nie ma tutaj NP. Wypłata była przed śmiercią, czyli fizycznie na dzień wypłaty dłużnik był, była osoba uprawniona - świadczenie zostało prawidłowo wypłacone.
kawa i ciasto

Napisano: 26 paź 2015, 15:37

Dzięki!
ada***

Napisano: 26 paź 2015, 15:51

a co jezeli dłużni8k zmarł a ja nie wypłacam swiadczenia bo dłużnik miał u nas zadłuzenie spłacone. Tylko wpiac w akta i tyle prawda?
akuku

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x