Weryfikacja danych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 wrz 2016, 11:53

Weryfikacja danych dotyczących niepełnosprawności jest mało przydatna.

Przy weryfikacji trzeba podać numer orzeczenia - nie mogę go podać, klient nie okazuje orzeczenia bo go zagubił.
Pada też pytanie o stopień - nie wiem jaki stopień, klient mówi, że ma ustalony ale nie pamięta jaki.

Podejmuje próby weryfikacji, potrzebuje przyczyny do przyznania pomocy.
Mało przydatna weryfikacja nadal powoduje konieczność korespondencji pomiędzy instytucjami.
Gość

Napisano: 16 wrz 2016, 12:00

Weryfikacja jak sama nazwa wskazuje służy do potwierdzenia tego co Klient oświadczył.
Więc jeśli nie był w stanie oświadczyć ani swojego stopnia niepełnosprawności, ani numeru orzeczenia, to nie możesz tego zweryfikować.
Działanie tej funkcjonalności jest efektem długich i żmudnych negocjacji miedzy resortami Ministerstw, w których właściciel tych wrażliwych danych o niepełnosprawności zastrzegł sobie szereg uwarunkowań, pod których warunkiem może potwierdzać te dane. I dlatego to tak działa, dostawcy oprogramowania nie mogą tego zmienić.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 16 wrz 2016, 20:49

Weryfikacja to potwierdzenie tego co klient oświadczył. W tym przypadku oświadczył, że jest ustalony stopień niepełnosprawności i to można sprawdzić ale nie pomaga to w szybkim załatwieniu sprawy.
Nie mam żalu do nikogo ale wszyscy wiedzą, że w niektórych przypadkach konieczne są szybkie ustalenia problemu czy dochodu rodziny i jest to robione dla dobra klienta celem szybkiego załatwienia sprawy, wydania decyzji.
Wielu z nas pewno oczekiwało, że weryfikacja będzie pomocna nie tylko do sprawdzania ale też do uzupełniania dokumentów, które klient z różnych przyczyn nie może okazać. Przy weryfikacji figuruje nazwisko pracownika pobierającego informację a kontrola może sprawdzić czy był wniosek o pomoc, wywiad i czy te informacje były niezbędne w rozpatrywanej sprawie.
Gość

Napisano: 16 wrz 2016, 22:49

klientom należy się ochrona dlatego możesz tylko potwierdzić, nie dziwi mnie to, są pracownicy co chcą wiedzieć zbyt wiele ;), osobiście się z tym spotkałem

Możesz poprosić klienta, lub jego opiekuna prawnego/jego rodzinę aby udali się po duplikat orzeczenia
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem