weryfikacja dochodów, a wystawianie decyzji
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
weryfikacja dochodów, a wystawianie decyzji
Cześć, może ktoś podpowie.
Chodzi o badanie sytuacji dochodowych rodzin składających wniosek o stypendium. Ustawa wskazuje, że powinno się weryfikować dochody z miesiąca poprzedzającego, a w przypadku utraty dochodów- z miesiąca, w którym składany jest wniosek.
Jak robicie w przypadku, kiedy klient np. we wrześniu nie miał przyznanego jakiegoś świadczenia, nabędzie prawo do świadczenia w październiku. Czy wystawiając decyzję uwzględniacie takie informacje? I wybiegacie na przyszłość ? Mam wątpliwość bo wystawiając decyzje np. we wrześniu na stypendia nie mam wiedzy jak będzie kształtować się sytuacja w kolejnych miesiącach w pełni u klienta. Mam tylko część informacji ,a sytuacja dochodowa potrafi się dynamicznie zmieniać z miesiąca na miesiąc.
Chodzi o badanie sytuacji dochodowych rodzin składających wniosek o stypendium. Ustawa wskazuje, że powinno się weryfikować dochody z miesiąca poprzedzającego, a w przypadku utraty dochodów- z miesiąca, w którym składany jest wniosek.
Jak robicie w przypadku, kiedy klient np. we wrześniu nie miał przyznanego jakiegoś świadczenia, nabędzie prawo do świadczenia w październiku. Czy wystawiając decyzję uwzględniacie takie informacje? I wybiegacie na przyszłość ? Mam wątpliwość bo wystawiając decyzje np. we wrześniu na stypendia nie mam wiedzy jak będzie kształtować się sytuacja w kolejnych miesiącach w pełni u klienta. Mam tylko część informacji ,a sytuacja dochodowa potrafi się dynamicznie zmieniać z miesiąca na miesiąc.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Re: weryfikacja dochodów, a wystawianie decyzji
Gdyby ktoś chciał podzielić się wiedzą w tym temacie to zachęcam do wymiany doświadczeń
.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości 

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Gdybym nie miała środków, to nawet nie zawracałabym nikomu tu głowy. Mam środki.InspektorOPS pisze:Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości
Za wiadomość bardzo dziękuję, szanuję i pozdrawiam

-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
To skoro mamy składanie wniosków do 15 września, a wy wydajecie decyzje w listopadzie to każdemu przedłużacie termin tak???InspektorOPS pisze: 27 wrz 2021, 14:08 Nie wystawiamy decyzji we wrześniu tylko po otrzymaniu dotacji (widzę że wiele ośrodków również tak robi), zatem wydając decyzję np w listopadzie sprawdzamy miesiące po kolei jesli mamy informacje że jest zmiana - ja osobiście nie wystawiałabym decyzji uwzględniających zmiany które mają nastapić w przyszłości![]()
Ja już tez wiem ile kasy nam przyznano więc nie muszę czekać do listopada, a jeśli sa jakieś zmiany to niestety ,muszę robić decyzje zmieniająca bo do przodu nic nie zrobisz. Więc jest trochę zabawy z tym.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
[/quote]
To skoro mamy składanie wniosków do 15 września, a wy wydajecie decyzje w listopadzie to każdemu przedłużacie termin tak???
Ja już tez wiem ile kasy nam przyznano więc nie muszę czekać do listopada, a jeśli sa jakieś zmiany to niestety ,muszę robić decyzje zmieniająca bo do przodu nic nie zrobisz. Więc jest trochę zabawy z tym.
[/quote]
Dokładnie tak.
Wiemy ile dostaniemy pieniędzy, jednak dopóki ich nie dostaniemy to nie wydajemy żadnych decyzji. Ma to swoje plusy, bo rzeczywiście rzadko kiedy robimy zmieniające
To skoro mamy składanie wniosków do 15 września, a wy wydajecie decyzje w listopadzie to każdemu przedłużacie termin tak???
[/quote]
Dokładnie tak.
Wiemy ile dostaniemy pieniędzy, jednak dopóki ich nie dostaniemy to nie wydajemy żadnych decyzji. Ma to swoje plusy, bo rzeczywiście rzadko kiedy robimy zmieniające

-
- Stażysta
- Zajmuję się: Starszy Referent
- Kontakt:
[/quote]
Dokładnie tak.

[/quote]
My tak samo, przedłużenie terminu robimy i decyzje w listopadzie

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
My też wystawiamy decyzje jak już są pieniądze na koncie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/CP/FA/SSz
- Kontakt:
A na podstawie jakich art. przedłużacie postepowanie? art. 36 kpa rozumiem 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
Zgadza się art. 36 KPA
Oprócz weryfikacja dochodów, a wystawianie decyzji - Stypendia przeczytaj również:
Co zrobić?
Gospodarstwo rolne
szkoła a stypendium
Decyzja stypendia
Dom Dziecka - stypendium
dochód z hektara a składki
Sygnity wypłata stypendium
Dotacja z gminy 5 ./.
Zasiłek opiekuńczy z KRUS przez COVID
Odliczanie KRUSU przy gospodarstwie poniżej 1 ha przeliczeniowego
WNIOSEK osoby nie uprawnionej do stypendium
Alimenty
Stypendium szkolne
decyzja przyznająca stypendium szkolne
Praca od września
Kryterium spełnione, ale brak sytuacji szczególnej.