Weryfikacja PESEL obywatela Ukrainy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 06 kwie 2022, 10:57

Jest co prawda art.23b ust. 5. W przypadku braku możliwości samodzielnego uzyskania przez organ właściwy lub wojewodę informacji lub zaświadczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 1a, 3 i 4 oraz w art. 23 ust. 8 pkt 1 lit. a, b, e, g, h oraz l, z przyczyn nieleżących po stronie organu właściwego lub wojewody, organ właściwy lub wojewoda wzywają osobę, o której mowa w art. 23 ust. 1, do dołączenia tych informacji lub zaświadczeń.

Mowa w nim o informacji więc czemu ona nie może być na oświadczeniu ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 kwie 2022, 11:09

de Charette pisze:
05 kwie 2022, 15:32
stanu cywilnego nie zweryfikujesz
Mazurkiewicz twierdzi, że mamy wymagać od dzieci przetłumaczone akty urodzenia.
Tłumacz przysięgły oczywiście. Dla mnie to niezrozumiałe. ZUS też w sumie winien to weryfikować a nie słyszałem by żądał
bescheid-y też tłumaczyliście do koordynacji..... może po prostu akt urodzenia po ukraińsku + oświadczenie wnioskodawcy po polsku
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 06 kwie 2022, 11:38

Takie tłumaczenie jest kosztowne, gdzie tu ułatwienie dla uchodźców. Teraz już sama nie wiem co mam robić. Wychodzi na to, że w ogóle nie warto się starać o rodzinne w ich przypadku.
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 06 kwie 2022, 11:59

do koordynacji my nie, ale Wojewoda, ROPS już tak. Ewentualnie sam miał tłumaczy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2022, 12:52

de Charette pisze:
06 kwie 2022, 10:32
w Polsce językiem urzędowym jest język Polski. W PESEL najczęściej brak danych rodziców. Oznacza to brak potwierdzenia. Ukraiński akt urodzenia nie jest dla nas dokumentem, mimo, że znamy cyrylicę i możemy to przeczytać.
W przypadku braku aktu urodzenia - wycieczka do konsulatu

Mi ręce opadły

Wyroki rozwodowe przetłumaczone, wyroki o alimenty potwierdzone przez sąd okręgowy (oczywiście przetłumaczone na własny koszt)
jeśli mężatka na 2 dzieci i alimenty ma alimenty zasądzone na pierwsze dziecko z byłym mężem i nie przetłumaczy tego wyroku - są tylko zdjęcia- to bez rozparzenia cały wniosek? Z drugim jest w związku i mają wspólne dziecko.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 06 kwie 2022, 13:56

de Charette pisze:
05 kwie 2022, 15:32
stanu cywilnego nie zweryfikujesz
Mazurkiewicz twierdzi, że mamy wymagać od dzieci przetłumaczone akty urodzenia.
Tłumacz przysięgły oczywiście. Dla mnie to niezrozumiałe. ZUS też w sumie winien to weryfikować a nie słyszałem by żądał
To Wardach na szkoleniu mówił, że nie trzeba żadnych aktów urodzeń w takim przypadku, sam fakt, że we wniosku wpisuje się dzieci jak dzieci wystarczy, bo jest to oświadczenie pod odpowiedzialnością karną
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 06 kwie 2022, 14:02

bones pisze:
06 kwie 2022, 12:52
de Charette pisze:
06 kwie 2022, 10:32
w Polsce językiem urzędowym jest język Polski. W PESEL najczęściej brak danych rodziców. Oznacza to brak potwierdzenia. Ukraiński akt urodzenia nie jest dla nas dokumentem, mimo, że znamy cyrylicę i możemy to przeczytać.
W przypadku braku aktu urodzenia - wycieczka do konsulatu

Mi ręce opadły

Wyroki rozwodowe przetłumaczone, wyroki o alimenty potwierdzone przez sąd okręgowy (oczywiście przetłumaczone na własny koszt)
jeśli mężatka na 2 dzieci i alimenty ma alimenty zasądzone na pierwsze dziecko z byłym mężem i nie przetłumaczy tego wyroku - są tylko zdjęcia- to bez rozparzenia cały wniosek? Z drugim jest w związku i mają wspólne dziecko.
mężatka!! Dlaczego ma mieć jakieś wyroki??
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 06 kwie 2022, 14:49

tak samo jak w przypadku Polki.
Przyznaje się do alimentów musi je wykazać.
Nie przyzna się to jest ok
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2022, 7:47

de Charette pisze:
06 kwie 2022, 14:49
tak samo jak w przypadku Polki.
Przyznaje się do alimentów musi je wykazać.
Nie przyzna się to jest ok
Ależ przyznała się i wykazała w 1/4 miesięcznych dochodów ojca dziecka- nie otrzymuje ich bo były mąż nie pracuje. Pytanie brzmi czy musi zatwierdzić ten wyrok o alimenty w sądzie - meżatka alimenty na 1 dziecko z pierwszego małżeństwa. Nie jest osobą samotną - czy wystarczy jej oświadczenie pod ten wyrok.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 07 kwie 2022, 7:51

A My mamy Panią która jest zamężna , mąż został na Ukrainie ale ma dziecko panieńskie (mąż nie jest ojcem dziecka) i w wyroku ma zapis że alimenty zostały przyznane ale nie ma kwoty.
Pani mówi że u nich jest tak iż oni mu to z wynagrodzenia potrącają i jest to 1/4 wynagrodzenia.
Jak postąpić czy sam fakt że ma zasądzone alimenty wystarczy aby się ubiegała o zr i w nieopodatkowanych napisze nam ile ich dostała w 2020 r. ?
Czy w wyroku musi być konkretna kwota alimentów ?
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x