Weryfikacja PESEL obywatela Ukrainy - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 07 cze 2022, 8:46

wiem, że specustawa tu nie obowiązuje - ale problem drugiego rodzica pozostaje. On istnieje tylko "wirtualnie" - równie dobrze takiej osoby mogłoby w ogóle nie być. Może pracować, może nie pracować, może nawet nie żyć - bez nr PESEL nawet mam problem żeby technicznie wprowadzić go do składu rodziny - a przy innych danych pozostają chyba tylko oświadczenia wnioskodawczyni - ???.
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2022, 9:08

Ja mam u siebie na terenie gminy ubojnię drobiu - jest tu mnóstwo obywatelek Ukrainy z kartą pobytu, które po 26 lutym ściągnęły do Polski swoje dzieci. Drugi rodzic najczęściej pozostał na Ukrainie. Te osoby na specustawę się nie łapią, a problem drugiego rodzica jest taki sam jak w przypadku wnioskodawczyń ze statusem UKR.
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 07 cze 2022, 10:27

załatwiasz tak jak sprawę każdej osoby wymienionej w art. 1 ust. 2 uosr., tam nie ma problemu drugiego rodzica, on po prostu musi być chyba że nieznany/nie żyje. A zamiast peselu uosr przewiduje jakiś nr cudzoziemca.

A jak chcesz mieć mniejszy problem to przegoń ich przez granicę w te i z powrotem i niech składają wniosku ze statusem UKR
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 07 cze 2022, 11:34

Osoby z UKRAINY rejestrujące w USC PESEL UKR wypełniaja wniosek o wydanie nr PESEL. Tam mozna podac dane rodziców dziecka. Jesli tego nie zrobią to potem my w Świadczeniach rodzinnych podczas weryfikacji mamy braki.
OPS-RIA
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 07 cze 2022, 11:48

on po prostu musi być chyba że nieznany/nie żyje.
On jest - imię nazwisko i data urodzenia, nic poza tym. Program do SR mogę "oszukać", ale weryfikacja/identyfikacja tego człowieka pozostaje czystą fikcją.
Osoby z UKRAINY rejestrujące w USC PESEL UKR wypełniaja wniosek o wydanie nr PESEL. Tam mozna podac dane rodziców dziecka. Jesli tego nie zrobią to potem my w Świadczeniach rodzinnych podczas weryfikacji mamy braki.
Nie jest problemem PESEL dziecka - w tym przypadku widnieją imiona i nazwiska obojga rodziców. Problem jest z ustaleniem dochodu i w ogóle istnienia tego drugiego rodzica. Zostaje bazować na oświadczeniach?
Kr.
Referent
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x