weryfikacja pomost empatia - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 wrz 2016, 11:05

Witam mam problem przyszła do mnie pani z działalnością gospodarczą chcę pobrać dane za 2015 rok zgodnie z ustawą o jej dochodach z US i o składce z ZUS .
I mam taki problem : weryfikacja w empatii dotycząca US jest nie aktywna świeci się na szaro , natomiast w ZUS pisze że mogę weryfikować tylko 18 ostatnich miesięcy .
Więc co mam teraz zrobić? Czy można jeszcze pokombinować coś przez empatię czy wystąpić na papierze o udostępnienie danych???? Słyszałam jednak że Us nie chce odpowiadać
ewka 7777

Napisano: 22 wrz 2016, 11:20

Co do US to decyzją Ministerstwa usługa jest niedostępna w obszarze pomocy społecznej. Ministerstwo argumentuje, że w pomocy społecznej potrzebne są dochody z miesiąca poprzedzającego datę złożenia wniosku i dlatego nie chce udostępniać dochodów za cały rok. Co do ZUS, to można weryfikować dane z więcej niż 18 miesięcy - trzeba tylko dłużej poczekać na odpowiedź ZUS (przynajmniej 1 dzień).
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 22 wrz 2016, 14:28

Witam
Wcale nie bierzemy za ostatni miesiąc w każdym przypadku przecież w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej zgodnie z art. 8 pkt.1)mówi że: w stosunku do osób prowadzących działalność gospodarczą za dochód przyjmuje się z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania i składki.....() dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej w zeznaniu podatkowym złożonym ZA POPRZEDNI ROK KALENDARZOWY PODZIELONY NA LICZBĘ MIESIĘCY oraz ust 7 mówi, że wysokość dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej (.....) ustala się na podstawie zaświadczenia wydanego przez naczelnika US

wIĘC MUSZĘ WIEDZIEĆ ILE OSOBA PROWADZĄCA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ OSIĄGNĘŁA DOPCHODU ZA POPRZEDNI ROK a US nie wydaje nam zaświadczeń farsa normalnie
ewka 7777

Napisano: 22 wrz 2016, 14:40

Bardzo się cieszę, jeśli masz rzeczowe argumenty za tym, to proszę pisz do Ministerstwa, może zmienią zdanie. Jak udostępnią to będzie dostępny.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem