Prosze o poradę. W sierpniu złożyłam wniosek o świadczenie 500 +. Jestem rozwodka, ojciec dzieci nie jest uwzgledniany jako członek rodziny, ma zasadzone alimenty które wypłacane są z funduszu alimentacyjnego z racji tego iż ojciec dzieci uchyla się od płacenia. Ponadto wyrokiem sądu ma odebrane prawa rodzicielskie i zakaz kontaktów z dziećmi tak więc jestem jedynym prawnym opiekunem. Składając wniosek Pani z MOPSu kazała mi wpisać miejsce zamieszkania ojca dzieci. Jako że nie utrzymujemy kontaktów wpisałam ostatni znany mi adres korespondencyjny (ujęty w pismach sądowych) który nigdy nie został nawet zweryfikowany jako faktyczny adres zamieszkania ponieważ ojciec dzieci nie stawiał się na żadną z rozpraw sądowych. Jako że adres wskazywał na to iż ojciec dzieci przebywa na terytorium Niemiec mój wniosek został przekazany do weryfikacji do Marszałka. Weryfikacja ta trwa już 6 miesięcy... A mi zostały wstrzymane świadczenia-również to na drugie dziecko. Moje pytanie brzmi-jak to możliwe że nie jako jedyny prawny opiekun nie mogę skorzystać ze świadczenia z uwagi na fakt że weryfikowane jest możliwość pobierania świadczenia przez osobę która nie jest członkiem rodziny a ponadto nawet jeżeli faktycznie mieszka zagranicą nie ma możliwości korzystania ze świadczeń socjalnych na dzieci (nie przysługują świadczenia osobie nie sprawujacej w żaden sposób opieki nad dziećmi). Proszę o radę, co robić. Pisma do Marszałka do dnia dzisiejszego zostały bez odpowiedzi.