Weryfikacja wniosku w ramach koordynacji miedzynarodowej - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 18 lut 2018, 20:04

Witam.
Prosze o poradę. W sierpniu złożyłam wniosek o świadczenie 500 +. Jestem rozwodka, ojciec dzieci nie jest uwzgledniany jako członek rodziny, ma zasadzone alimenty które wypłacane są z funduszu alimentacyjnego z racji tego iż ojciec dzieci uchyla się od płacenia. Ponadto wyrokiem sądu ma odebrane prawa rodzicielskie i zakaz kontaktów z dziećmi tak więc jestem jedynym prawnym opiekunem. Składając wniosek Pani z MOPSu kazała mi wpisać miejsce zamieszkania ojca dzieci. Jako że nie utrzymujemy kontaktów wpisałam ostatni znany mi adres korespondencyjny (ujęty w pismach sądowych) który nigdy nie został nawet zweryfikowany jako faktyczny adres zamieszkania ponieważ ojciec dzieci nie stawiał się na żadną z rozpraw sądowych. Jako że adres wskazywał na to iż ojciec dzieci przebywa na terytorium Niemiec mój wniosek został przekazany do weryfikacji do Marszałka. Weryfikacja ta trwa już 6 miesięcy... A mi zostały wstrzymane świadczenia-również to na drugie dziecko. Moje pytanie brzmi-jak to możliwe że nie jako jedyny prawny opiekun nie mogę skorzystać ze świadczenia z uwagi na fakt że weryfikowane jest możliwość pobierania świadczenia przez osobę która nie jest członkiem rodziny a ponadto nawet jeżeli faktycznie mieszka zagranicą nie ma możliwości korzystania ze świadczeń socjalnych na dzieci (nie przysługują świadczenia osobie nie sprawujacej w żaden sposób opieki nad dziećmi). Proszę o radę, co robić. Pisma do Marszałka do dnia dzisiejszego zostały bez odpowiedzi. :(
Kasialu1983
Praktykant
Od: 18 lut 2018, 19:18
Zajmuję się: Pracownik biurowy

Napisano: 18 lut 2018, 23:39

Proszę Pani

Mimo rozwodu nadal ops ma obowiązek sprawdzać zagadnienie koordynacji.
Proszę się cudów nie spodziewać. Od 2018 r. ops otrzymały wytyczne dot. koordynacji wg których m.in.:

"Jeżeli strona nie zna miejsca pobytu drugiego rodzica za granicą zasadnym jest pouczenie
strony o możliwości zwrócenia się do właściwego miejscowo Sądu Okręgowego o
ustalenie miejscu pobytu/zamieszkania osoby zobowiązanej do świadczeń
alimentacyjnych (warunek konieczny) za granicą, w państwie w którym mają
zastosowanie przepisy o koordynacji świadczeń rodzinnych.

...

W konsekwencji w przypadku, gdy wniosek będzie zawierał błędy formalne i/lub nie
zostaną dołączone do niego wszystkie dokumenty niezbędne do ustalenia koordynacji
i/lub przyznania świadczenia, wnioski te jako niekompletne i nie spełniające wymogów
wynikających z przepisów prawa, będą zwracane do organów właściwych."

Czyli im ops/Wojewoda będzie mniej wiedział o Pani sprawie to tym dłużej będzie trwało postępowanie zmierzające do przyznania świadczenia. :!: :!: :!:
Małopolska/OPS/Sygnity
Ragnar
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 22:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 lut 2018, 9:02

Ragnar, czy mogłabyś przesłać jakoś, albo wkleić tutaj te wytyczne dot. koordynacji?
Ja nie mam takiego pisma, a widzę że warto przeczytać.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2018, 9:29

było pismo od MUW z dnia 12 lutego 2018.
Załączniki
WP-XII.1412.6.2018 - pismo do Gmin - zasady współpracy.(8490365_9519944)(1).pdf
(185.35 KiB) Pobrany 108 razy
pinki277
Stażysta
Od: 03 sty 2017, 14:48
Zajmuję się: referent ŚW

Napisano: 19 lut 2018, 9:32

Rozumiem więc ze właściwie w tej sytuacji mogę zapomnieć o przyznaniu świadczenia... Ojciec dzieci był już poszukiwany kiedy skladalam do sądu wniosek o odebranie mu praw rodzicielskich. Dla sądu okręgowego okazało się być niemożliwym zlokalizowanie go więc na rozprawę został wyznaczony kurator który go reprezentował...
Kasialu1983
Praktykant

Napisano: 19 lut 2018, 9:37

Skoro sad właściwy nie mógł okreslic miejsca jego pobytu nie zrobi tego również Wojewoda. I gdzie tu sprawiedliwość.
Swoją drogą owszem w sytuacji gdzie rodzice są rozwiedzeni ale sprawują opiekę naprzemienna i oboje pełnia władze rodzicielska to ok ale w tym przypadku jestem jedynym prawnym opiekunem a ciągnie się za mną jeszcze widmo byłego męża :oops:
Kasialu1983
Praktykant

Napisano: 19 lut 2018, 10:03

czy wielkopolska też dostała takie pismo od Wojewody?
Anka2016
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: św

Napisano: 19 lut 2018, 10:32

pinki277 dziękuję

Kasialu - niekoniecznie. Być może otrzymasz postanowienie że nie da się ustalić koordynacji i otrzymasz pieniądze ze swojego OPS.
Uważam że powinnaś spisać szczegółowe oświadczenie o swojej sytuacji. Wysłać je do Urzędu Wojewódzkiego, a nawet najlepiej by było, gdybyś pojechała tam osobiście. To przyspiesza sprawy! Od razu biorą Twoją teczkę i rozpatrują, bo właśnie jesteś na miejscu.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2018, 12:11

Bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam
Kasialu1983
Praktykant

Napisano: 26 lut 2018, 15:11

A dokumenty do Urzędu Wojewódzkiego wysyłacie tylko przez Epuap ? Czy wysyłacie także pocztą?
GOPS12
Stażysta
Od: 18 lip 2017, 14:44
Zajmuję się: FA,ŚW,ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x