Dostałam ostatnio takie pismo od Komornika i po paru konsultacjach nie zapadła decyzja czy powinno się tą kwotę 40zł Komornikowi zapłacić. Czy ktoś może dostał z Was takie pismo bądź wie cos więcej na ten temat? Płacić czy nie ? Proszę o pomoc
Tak dostałam. Po lekturze KPC i konsultacjach u prawnika, krótkie konkluzje. Komornik ma prawo wziąć zaliczkę na wykonywanie czynności -sa wymienione w KPC- np. wysyłanie korespondencji. Ma równiez obowiązek z tej zaliczki sie rozliczyc. Płacic trzeba bo komornik za darmochę nie bedzie działać, a nam mozna zarzuccic ,ze nie prowadzimy egzekucji finansów publicznych. Tyle w skrócie
Tu sie Tosiu bardzo mylisz. Komornik nie jest instytucja charytatywna, pracuje jak mu zapłacisz-czyli dasz zaliczke na czynności, które ma wykonac. Naprawdę polecam lekture powyższej ustawy. Oraz polecam zabezpieczyc pieniadze w budżecie n aten cel.
a ja bym się mocno pokłócił z takim postawieniem sprawy:
Ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych
Art. 96. 1. Nie mają obowiązku uiszczenia kosztów sądowych:
1) strona dochodząca ustalenia ojcostwa lub macierzyństwa oraz roszczeń z tym związanych;
2) strona dochodząca roszczeń alimentacyjnych oraz strona pozwana w sprawie o obniżenie alimentów;
KPC:
Art. 771. Zwolnienie od kosztów sądowych, przyznane stronie przez sąd w postępowaniu rozpoznawczym lub z którego strona korzysta z mocy ustawy, rozciąga się także na postępowanie egzekucyjne.
Kocie zmień prawnika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare