miał ktooś z was sytuacje ze inna gmina której 20 września przesłaliście 20% dla owd dokonała zwrotu tych środków na konto waszej gminy. co na to księgowa?
Tak miałam. Trzeba zrobić korekte do rozliczenia - po tym jak masz informacje, że zwrócili Ci kase tyle ile ty im przekazałaś, to trzeba zrobic korekte od pierwotnej wpłaty i rozliczyc to po "nowemu".
no nie do końca- spróbuje Ci to wytłumaczyć -
jak rozliczałas po staremu to było w wiekszości przypadków, że miałaś odsetki, dochód gminy wierzyciela, dochód gminy dłuznika i dochód budżetu państwa- np:
otrzymałas kwotę 768, 23zł w dniu 16.09.2015r: z tego odsetki załóżmy - 87,90zł, dochód GW 237,80, dochód GD 237,80zł, dochód budżetu 204,73zł. No i z tego kwote 237,80zł przekazałas do GD. Oni Ci zwrócili, bo trzeba było to robic na nowych przepisach, więc KOREKTE robisz od wpłaty czyli od kwoty 768,23zł. W rozliczeniu po nowemu może się okazać, że cała kwota idzie na odsetki, albo dużo więcej masz na odsetki, albo więcej na dochód państwa, mniej na dochód gminy itd..... MUSISZ ZROBIC KOREKTĘ Z WPŁATY!!! i tak jak ci wyjdzie to rozdzielasz. W ksiegowości muszą zrobić korekty z tej starej wpłaty tzn. zrobić STORNO" czyli tak jakby wykasowac to pierwsze rozliczenie i rozliczyć jeszcze raz, bo to idzie z innych paragrafów. I po prawidłowym rozliczeniu tzrba ta kwote przekazać dobrze u moich ksiegowych akurat nie ma z tym problemu
taa jasne
musisz?
a ministerstwo to mogło spać sobie i wydawac komunikaty po fakcie?
tak teraz ja jestem ślepa i głucha
jak to sobie mpips wyobraża? dostałam pieniądze 12 września- rozliczam do 18, ale ponieważ wysłane zostało do Uw to po nowemu ma być?
nie mam zamiaru odkręcać tego czego nie spaprałam z własnej winy
takie komunikaty to się wydaje przed wejściem zmian a nie jak w księgowości pozamykane podparagrafy