wezwanie do wypełnienia obowiązku alimentacyjnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 sie 2014, 12:57

Witam, mój problem opisałam już w poście nr 1 poniższego temau
viewtopic.php?f=19&t=207159766

co zrobić w takiej sytuacji?
nie

Napisano: 26 sie 2014, 20:38

Napisałbym wezwanie, wbrew temu co twierdzi elmer...

po bezskutecznym upływie terminu do zgłoszenia się / podpisania porozumienia

5. Kierownik ośrodka pomocy społecznej może wytaczać na rzecz obywateli powództwa o roszczenia alimentacyjne. W postępowaniu przed sądem stosuje się odpowiednio przepisy o udziale prokuratora w postępowaniu cywilnym.
Rajski

Napisano: 26 sie 2014, 20:39

zapomniałem.. chodzi o art. 110 ustawy o pomocy społecznej
Rajski

Napisano: 27 sie 2014, 9:01

czyli Kierownik ośrodka może w imieniu niepełnosprawnego wystąpić o alimenty od jego dzieci?

tzn. ja pobieram pomoc z ośrodka tj. zasiłek dla opiekuna w związku z opieką więc w razie przyznania alimentów straciłabym go bo nie przysługuje osobie (która wymaga opieki) jeżeli są na jej rzecz orzeczone alimenty
nie

Napisano: 27 sie 2014, 9:48

tzn. ja pobieram pomoc z ośrodka tj. zasiłek dla opiekuna w związku z opieką więc w razie przyznania alimentów straciłabym go bo nie przysługuje osobie (która wymaga opieki) jeżeli są na jej rzecz orzeczone alimenty

a gdzie to przeczytałeś?
madzia11

Napisano: 27 sie 2014, 13:14

a więc tak .. byłam u Kierownika ośrodka, poinformowałam, że wysyłam zawezwania do próby ugodowej w celu pomocy przy opiece (uzasadnienie, dokumentacja), czekam na jakiś odzew jeżeli nie to wtedy udaję się do Kierownika i on spróbuje przedstawić sytuację także na drodze ugodowej

jeżeli Kierownik odmówi złożenia pozwu o alimenty wystąpię do Niego z wnioskiem o takie coś, jeżeli odmówi będę wtedy działać dalej

w zawezwaniu opisałam oczywiście sytuację i o to, że Kierownik może wystąpić o alimenty
nie

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x