wyrównanie z. pielęgnacyjnego od marca przy stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 sie 2014, 12:31

Osoba pobierająca zasiłek stały otrzymała w lipcu 2014 r. decyzję o przyznaniu zasiłku pielęgnacyjnego z wyrównaniem od marca 2014 r. Powiadomiła mnie o tym. Wiem, że muszę zmienić wysokość zasiłku stałego. Nie wiem jak potraktować ten dochód należny za dany okres ( nie rozumiem art. 8 ust. 12). Czy mam dochód za 4 miesiące z z. pielęg. nałożyć na najbliższe 4 miesiące i brać do dochodu 306 zł zamiast 153 zł z zasiłku pielęgnacyjnego? Proszę o pomoc, co mam zrobić jeszcze? wiem, ze nie są to świadczenia nienależnie pobrane. Dodam jeszcze, że rodzina korzystała z zasiłku okresowego od lutego do czerwca 2014 r.
Henio

Napisano: 26 sie 2014, 20:34

Przeprowadzając wywiad kontrolny musisz uwzględnić zasiłek pielęgnacyjny w okresie za który strona otrzymała świadczenie... Możesz to zrobić w wywiadzie środowiskowym lub w klasycznej notatce służbowej z załączeniem decyzji...

skoro strona otrzymała dochód za okres - zsumuj okresowy, stały i inne świadczenia z zasiłkiem pielęgnacyjnym - wyjdzie na przekroczeniu... Potem dodaj, że zastosowanie znajduje 8 ust. 12, przywołaj treść art. 6 pkt 16 i notatkę zostaw już w spokoju....

istotne jest kiedy strona otrzymała wypłatę... jeżeli dostała w sierpniu uchyl stały bądź zmień jego wysokość od września....

koniec
Rajski

Napisano: 27 sie 2014, 20:58

Ważna jest data wypłaty wyrównania nie decyzji. Jeżeli w miesiącu lipcu było wyrównanie to od sierpnia zmiana decyzji i do dochodu doliczasz zasiłek pielęgnacyjny ( 153 zł) Nie interesuje Cię wyrównanie- rozliczasz w stosunku miesięcznym (153 ZŁ)
zzzz

Napisano: 27 sie 2014, 21:01

To co wyżej napisane- do zasiłku stałego. Okresówka jest OK- nic nie zmianiasz
zzzz

Napisano: 28 sie 2014, 8:50

ok dzięki
Henio

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x