wezwanie na wywiad? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 22 sty 2014, 17:13

to było tak na marginesie ponieważ mieliśmy taka sytuację że osoba uprawniona napisała że nie kontynuuje nauki

\"nie miałem takiej sytuacji, ale wydaje się, że prawidłowo by trzeba było do końca sierpnia\" - a niektóre osoby mogłyby sie niezgodzić z tobą ( nie zaliczam się do nich) i przyznałyby do końca września- już słyszałem tu takie opinie, \"przyznajemy na cały okres a później uchylamy\"
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2014, 17:21

eMGie

Gdybym miała sytuacje gdzie strona składa wniosek i jednocześnie informuje że np. od lutego nie będzie kontynuowała nauki, przyznałabym do stycznia a w pkt 2 decyzji odmówiła świadczenia od lutego. Przyznawanie do końca września w takiej sytułacji to poważna pomyłka.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2014, 17:26

wyjście RR też wydaje się prawidłowe. Z pewnością nieprawidłowe jest wyjście polegające na rozpatrzeniu (przyznaniu) świadczenia tylko do miesiąca ukończenia 18 roku życia i milczeniu na temat dalszego okresu
~Elmer

Napisano: 22 sty 2014, 17:38

Wydaje mi się że przyznanie świadczenia do tego przykładowego stycznia to takie rozpatrzenie w części. Zastanawiam się również czy prawidłowe jest przyznawanie do sierpnia i udawanie że na tym miesiącu kończy się okres świadczeniowy, czy aby na pewno też nie powinno wydawać się odmowy za wrzesień w sytułacji kiedy strona nie kontynuuje nauki i nie podpisze oświadczenia.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2014, 9:34

jak nie podpisze oświadczenia to dla mnie jest jednoznaczne z tym, że nie zwraca się o świadczenie na wrzesień (oczywiście dotyczy osoby pełnoletniej). Orzekanie więc o wrześniu byłoby więc przesadą.
~Elmer

Napisano: 23 sty 2014, 10:05

a nie prościej byłoby dać warunek na 162 kpa? i dać temu jeszcze niepełnoletniemu do końca okresu zasiłkowego pod warunkiem dostarczenia zaświadczenia ze szkoły po ukończeniu 18 lat?
~@kasia

Napisano: 23 sty 2014, 11:39

Jak dla mnie te oświadczenie we wniosku jest głupie. Wnioskodawca może przerwać naukę równie dobrze w tym przykładowym lutym. Oświadczenie strony \"nie będę kontynuował nauki od lutego\" to dla nas informacja \"brak uprawnień na luty\". Bark podpisanego oświadczenia we wniosku to znak \"brak uprawnień na wrzesień\". Wniosek na FA jest wnioskiem na cały okres świadczeniowy, czemu więc odmowa za luty jest prawidłowa a odmowa za wrzesień to przesada. Zwyczajnie stwierdzamy wydając decyzję odmowną na wrzesień, że strona nie spełnia warunków, tak samo jak na luty kiedy już w momencie przyjęcia wniosku o Fa wiemy z jej oświadczenia że od lutego nie spełnia warunków.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x