Wezwanie o dostarczenie wyroku alimentacyjnego w ciągu 3 mie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 mar 2018, 9:01

Czy robił ktoś wezwanie o dostarczenie wyroku o alimenty w ciągu 3 miesięcy?
pracownik500+
Praktykant
Od: 20 lut 2018, 15:08
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 08 mar 2018, 9:09

raczej nikogo to nie ominęło!!!
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 08 mar 2018, 10:13

Może się ktoś podzielić wzorem takiego pisma?
pracownik500+
Praktykant
Od: 20 lut 2018, 15:08

Napisano: 08 mar 2018, 15:41

Mam pytanie odnośnie przedłużenia terminu po wezwaniu.
Wezwałam na dostarczenie wyroku i wyznaczyłam 3 miesiące.
Przedłużyłam termin załatwienia sprawy. Ale nie wiem czy wyznaczyłam prawidłowy termin, bo dałam sobie do końca miesiąca, w którym ostatecznie miałby wpłynąć tytuł wykonawczy.
Jakie są zasady przedłużania terminu dla organu?
Edyta.
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 14:46
Zajmuję się: snd

Napisano: 08 mar 2018, 17:30

pracownik500+ pisze:Może się ktoś podzielić wzorem takiego pisma?
Wezwanie do usunięcia braków formalnych

Zgodnie z art. 19 ust. 4, 5, 6 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 1851 ze zm.) oraz na podstawie upoważnienia Burmistrza Miasta WYZ do prowadzenia postępowania w sprawach świadczenia wychowawczego, a także wydawania w tych sprawach decyzji
wzywa
Pana XYZ, jako osobę wnioskującą o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na okres od 1 października 2017 r. do 30 września 2018 r., do dostarczenia tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd ustalającego na rzecz dzieci – XYZ ur. 00-00-2000 r. i XYZ ur. 00-00-2003 r. od ich rodzica świadczenia alimentacyjnego.
Powyższe należy złożyć osobiście Miejsko- Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w XYZ w nieprzekraczalnym terminie 3 miesięcy od daty otrzymania niniejszego wezwania.

Pouczenie
Artykuł 19 ust. 4 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci: W przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko, której prawo do świadczenia wychowawczego w stosunku do danego dziecka uzależnione jest od ustalenia na rzecz tego dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego i nie dołączy do wniosku tego tytułu wykonawczego, podmiot realizujący świadczenie wychowawcze przyjmuje wniosek i, w zakresie ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego w stosunku do tego dziecka, wyznacza termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego. W przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1–5, w wyznaczonym terminie, świadczenie wychowawcze przysługuje od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia. Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.
Artykuł 19 ust. 5 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci: W przypadku gdy osoba samotnie wychowująca dziecko nie dostarczy, w terminie, o którym mowa w ust. 4, tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, potwierdzającego ustalenie na rzecz dziecka od jego rodzica świadczenia alimentacyjnego, ponieważ sąd wydał postanowienie w przedmiocie odmowy udzielenia zabezpieczenia w sprawie o alimenty, bieg terminu, o którym mowa w ust. 4, ulega zawieszeniu do dnia dostarczenia tytułu wykonawczego lub innych dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1–5.
Artykuł 19 ust. 6 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci: W przypadku, o którym mowa w ust. 5, świadczenie wychowawcze przysługuje:
1) od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż od miesiąca, od którego rodzic został zobowiązany do zapłaty alimentów, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia – w przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego;
2) od miesiąca złożenia wniosku, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia – w przypadku dostarczenia dokumentów poświadczających okoliczności, o których mowa w art. 8 ust. 2 pkt 1–5.
Niezastosowanie się do wezwania skutkuje pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a
qazwsx
Praktykant
Od: 14 mar 2017, 14:08

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x