Wezwanie o uzupełnienie - podpowiedzcie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 maja 2023, 7:44

Kobitka złożyła wniosek (po raz pierwszy), pomagałam Jej wypełnić, ale pojawiło się wiele nieścisłości, tzn:
1. nie wie na jakiej podstawie mieszka w mieszkaniu komunalnym, nie pamięta czy miała umowę bo fizycznie raczej jej nie posiada. Poza tym mówiła coś o zadłużeniach czynszu, które teraz spłaca bo groziła jej eksmisja. We wniosku zaznaczyła mi okienko - bez tytułu prawnego do zajmowanego lokalu.
2. Na zaświadczeniu od zarządcy w sprawie czynszu figuruje mąż tej kobiety. Czyli jakby mieszkanie było na Niego a nie na Nią.
3. Do wniosku dołączyła kwity z renty. Męża kwitek za marzec się zapodział gdzieś więc napisała mi kwotę jaką (chyba) dostał. Nie pamiętała dokładnie jaka to była kwota. Porównała ile Ona dostała więcej w marcu i o tyle też wpisała wyższą emeryturę męża.
4. Na koniec okazało się, że ma komornika i Ona i mąż.

I ręce mi opadły.
Wezwę Ją o uzupełnienie, ale podpowiedzcie co żądać: kopię tytułu prawnego i decyzje z ZUS dot. emerytury? Będzie na niej inf. o kwocie dla komornika (nie miałam jeszcze przypadku z komornikiem).
mmartyna
Stażysta
Od: 09 sty 2023, 11:48
Zajmuję się: DM

Napisano: 04 maja 2023, 9:59

1. Jeśli bez tytułu prawnego - weź od niej wyrok o eksmisji. Powinien byc tam zapis, ze przysługuje jej lokal zamienny lub socjalny. Jesli nie ma wyroku, zwróć się do zarządcy aby pisemnie to potwierdził
2. Na jednym piśmie zapytaj od razu zarządcy czy ta kobietka ma tytuł prawny
3. Wezwij Panią/Pana do dostarczenia zaświadczenia z ZUS o kwotach z 3 ostatnich miesięcy
4. Wezwij też do dostarczenia zaświadczenia od komornika z 3 ostatnich miesiecy. pamiętaj, ze odliczyć możesz tylko te kwoty, które idą do wierzyciela a nie na koszty komornicze.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 maja 2023, 9:21

ale komornika tylko w przypadku alimentów, inne zajęcia nie podlegają odliczeniu.
młoda

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem