wezwanie z art. 64 par.2 czy 7 ust. 13 ustawy DM? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 11 sie 2021, 10:58

AgaSz pisze:
10 sie 2021, 15:07
aaww pisze:
07 lip 2021, 14:18
Moim skromnym zdaniem dalej stosujemy art. 64 kpa w przypadku braków we wniosku czy deklaracji, natomiast art. 7 ust. 13 stosujemy jeżeli chcemy zweryfikować inf. i dane zawarte we wniosku czy deklaracji ( dokumenty potwierdzające dane we wniosku czy deklaracji)
Uważam, że masz rację, co innego braki formalne wniosku a co innego weryfikacja danych zawartych we wniosku ;)
moje skromne zdanie potwierdził prawnik i dalej stosujemy art. 64 KPA przy brakach natomiast art. 7 ust.13 przy weryfikacji.... :D
aaww
Praktykant
Od: 05 mar 2021, 13:17
Zajmuję się: referent DM

Napisano: 11 sie 2021, 12:01

MagataK pisze:
11 sie 2021, 7:28
Kpa art. 64 - 2. "Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania."

Wydaje mi się, że już ta pierwsza część zdania odsyła nas do art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Jednak pozostanę przy swoim, art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, mówi o weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku oraz deklaracji, oraz o tym, że możemy wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane... a jeżeli nie ma tych danych, to co? Nasza ustawa nie precyzuje przecież, że możemy wezwać do uzupełnienia danych, czy tez braków formalnych.
AgaSz
Stażysta
Od: 18 lut 2021, 12:44
Zajmuję się: DM, KDR

Napisano: 12 sie 2021, 13:29

Czyli nikt teraz nie wysyła wezwań bo każdy przerażony jak ma to wyglądać, który artykuł użyć ;) ;)
MagataK
Stażysta
Od: 11 cze 2021, 14:11
Zajmuję się: DM/DE/ST

Napisano: 26 sie 2021, 14:30

a co w sytuacji gdy wnioskodawca wpisał we wniosku , że nie ma dochodu. W trakcie weryfikacji ustalono , że pobrał w deklarowanym okresie zasiłek dla bezrobotnych. Na jakiej podstawie wezwanie art. 7 ust. 13 ustawy? W deklaracji nie mam informacji, że taki dochód uzyskał?
klimatyzator
Praktykant
Od: 25 mar 2021, 10:50
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 wrz 2021, 11:43

ponawiam temat...
Ani
Referent
Od: 03 sie 2017, 7:47
Zajmuję się: Kdr

Napisano: 23 wrz 2021, 12:16

mam braki we wniosku i w deklaracji, na jakiej podstawie wezwac?
Ani
Referent
Od: 03 sie 2017, 7:47
Zajmuję się: Kdr

Napisano: 23 wrz 2021, 12:46

AgaSz pisze:
11 sie 2021, 12:01
MagataK pisze:
11 sie 2021, 7:28
Kpa art. 64 - 2. "Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania."

Wydaje mi się, że już ta pierwsza część zdania odsyła nas do art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
Jednak pozostanę przy swoim, art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, mówi o weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku oraz deklaracji, oraz o tym, że możemy wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane... a jeżeli nie ma tych danych, to co? Nasza ustawa nie precyzuje przecież, że możemy wezwać do uzupełnienia danych, czy tez braków formalnych.
art. 7 ust 13. W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.

gdy deklaracja nie jest uzupelniona lub wniosek...wówczas kpa art 64 par 2, jezeli jest wypelniona policzone wszystko ...jednak brak jakiegos dokumentu potwierdzajacego dochód lub w wyliczeniu cos jest nie tak wówczas ustawa o dm...tak mi się skromnie wydaje...kiedys sko wyjasniało...ze brak formalny tzn brak podpisu, brak uzupelnionych dokumentów...ale jezeli sa uzuepelnione a nam sie tylko wydaje ze cos nie tak...wtedy nie mozemy art.64 zastosowac
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x