moje skromne zdanie potwierdził prawnik i dalej stosujemy art. 64 KPA przy brakach natomiast art. 7 ust.13 przy weryfikacji....

Jednak pozostanę przy swoim, art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, mówi o weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku oraz deklaracji, oraz o tym, że możemy wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane... a jeżeli nie ma tych danych, to co? Nasza ustawa nie precyzuje przecież, że możemy wezwać do uzupełnienia danych, czy tez braków formalnych.MagataK pisze: ↑11 sie 2021, 7:28Kpa art. 64 - 2. "Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania."
Wydaje mi się, że już ta pierwsza część zdania odsyła nas do art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.
art. 7 ust 13. W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.AgaSz pisze: ↑11 sie 2021, 12:01Jednak pozostanę przy swoim, art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych, mówi o weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku oraz deklaracji, oraz o tym, że możemy wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane... a jeżeli nie ma tych danych, to co? Nasza ustawa nie precyzuje przecież, że możemy wezwać do uzupełnienia danych, czy tez braków formalnych.MagataK pisze: ↑11 sie 2021, 7:28Kpa art. 64 - 2. "Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania."
Wydaje mi się, że już ta pierwsza część zdania odsyła nas do art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.