wgląd w konto bankowe klienta - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 maja 2018, 16:14

Czy mogę żądać od klienta wyciągu z jego konta bankowego?
Mirabelka
Referent
Od: 19 cze 2017, 16:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 08 maja 2018, 22:28

teoretycznie tak, w uzasadnionych przypadkach
łap https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... cznej.html

Klient może mieć więcej niż jedno konto, więc jeśli Ci nie powie że ma ich więcej, to nie wiele Ci to pomoże. Cwaniacy się tak zabezpieczają, z tego na który wpływają świadczenia nie robią przelewów, czy zakupów, wypłacą gotówkę w jeden dzień, wpłacą na drugie i z niego hulaj dusza lub z chodzą z gotówką, a przecież nie będziesz od nich żądać faktur za wszystko, w tym za zakup gaci ;)
Przyjaciółka
Stażysta
Od: 19 paź 2016, 23:10
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 15:20

A jak przyniesie ten wyciąg, to mogę go zabrać do akt, czy też mam tylko zrobić z niego notatkę? No i chciałam jeszcze zapytać, jak wygląda taka sprawa w razie poważnego podejrzenia, że klient pisze mi nieprawdę na oświadczeniach o dochodach, a dużo wskazuje na to, że pracuje na czarno i kasa wpływa na jego konto. Co mam zrobić, jeśli nie chce przynieśc wyciągu : dać odmowę? A czy jest u Was praktykowane zgłoszenie sprawy do prokuratora?
Mirabelka
Referent

Napisano: 09 maja 2018, 19:00

Nie przypominam sobie u nas takiej sytuacji abyśmy żądali wyciągu.
Jeśli masz uzasadnione podejrzenia zgłoś do prokuratora.
Pamiętaj też, że osoby pracujące na czarno zazwyczaj nie zgadzają się na wpłaty na konto, jednorazowo może i tak, ale to zbyt duże ryzyko, tym bardziej nie zaryzykuje pracodawca. Kręci tym sposobem bat na siebie, że z jakiegoś tytułu dokonuje regularnych prac. Tacy umawiają się pod stołem, więc może się okazać, że tam nic więcej nie wpływa. Podpytaj sąsiadów, czy i w jakich godzinach wychodzi, i wraca.
Przyjaciółka
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2018, 19:21

Dzięki. Trochę się boję powiadomić prokuraturę, bo co będzie, jak się okaże, że klient jest czysty, tzn. dobrze zatarł ślady? Kierowniczka nie będzie huczeć?
Mirabelka
Referent

Napisano: 09 maja 2018, 20:06

POgadaj z kierownikiem, a czyżby to ten klient? https://forumprawne.org/prawo-rodzinne- ... ienta.html
Przyjaciółka
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x