Witam. Pani X skończyło się orzeczenie w połowie kwietnia. Zadzwoniła i powiedziała że w maju będzie miała komisję. Jeśli ponownie zostanie zaliczona do umiarkowanego stopnia i przyniesie podanie w maju to czy mam jej wyrównywać za kwiecień te kilka dni?
nie wyrównujesz jeśli ci złoży w maju wniosek przyznaje się zasiłek stały od miesiąca złożenia wniosku ewentualnie jeśli ci przyniosła w kwietniu potwierdzenie złożenia do Zespoły ds orzekania niepełnosprawności złożenia dokumentów to wtedy dajesz zasiłek okresowy a później jak dostaniesz orzeczenie to dajesz stały od kwietnia w odpowiedniej kwocie.
Dzięki. Utwierdziłaś mnie. Nie dostarczono mi żadnego potwierdzającego dokumentu.
A tak przy temacie. Bo nie miałam takiej sytuacji. Żeby ta pani mogłaby mieć kontynuację to w kwietniu powinna była napisać i dostarczyć podanie i dostarczyć wraz z potwierdzeniem z orzecznictwa? I wtedy ja od kwietnia od daty zakończenia orzeczenia zawiesiłabym postępowanie na stały i od kwietnia przyznała okresówkę?
My w przypadkach, kiedy osoba pobierała zasiłek stały - sami informujemy klientów o powyższych zasadach (tzn. że powinien złożyć wniosek wraz z potwierdzeniem złożenia wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności). Klient nie musi tego wiedzieć.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Kpa mówi wyraźnie o orzekaniu na korzyść klienta, każdy kto prowadzi swoich stałych wie mniej więcej kiedy mu się kończy orzeczenie, oni tego nie pilnują chociaż powinni, ale z równych względów i ograniczeń zaniedbują to. My jeśli wiemy, że zbliża się termin sami pilnujemy, żeby czym prędzej składali wniosek do orzecznika i zawieszamy postępowanie.
No cóż ja przy codziennych przypadkach też tak postępuję. Ta pani przebywa w pewnej placówce, dużej placówce w zupełnie innym województwie w której zatrudnieni są pracownicy socjalni. Nawet przed czasem wysłałam do tej instytucji informację w której poinformowałam o kończącym się orzeczeniu i konieczności ponownego ubiegania się o orzeczenie...