Koniec orzeczenia przy stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 maja 2018, 13:30

Witam. Pani X skończyło się orzeczenie w połowie kwietnia. Zadzwoniła i powiedziała że w maju będzie miała komisję. Jeśli ponownie zostanie zaliczona do umiarkowanego stopnia i przyniesie podanie w maju to czy mam jej wyrównywać za kwiecień te kilka dni?
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 maja 2018, 13:59

nie wyrównujesz jeśli ci złoży w maju wniosek przyznaje się zasiłek stały od miesiąca złożenia wniosku ewentualnie jeśli ci przyniosła w kwietniu potwierdzenie złożenia do Zespoły ds orzekania niepełnosprawności złożenia dokumentów to wtedy dajesz zasiłek okresowy a później jak dostaniesz orzeczenie to dajesz stały od kwietnia w odpowiedniej kwocie.
Kingaes
Praktykant
Od: 19 paź 2017, 13:12
Zajmuję się: praca socjalną

Napisano: 09 maja 2018, 14:06

Dzięki. Utwierdziłaś mnie. Nie dostarczono mi żadnego potwierdzającego dokumentu.

A tak przy temacie. Bo nie miałam takiej sytuacji. Żeby ta pani mogłaby mieć kontynuację to w kwietniu powinna była napisać i dostarczyć podanie i dostarczyć wraz z potwierdzeniem z orzecznictwa? I wtedy ja od kwietnia od daty zakończenia orzeczenia zawiesiłabym postępowanie na stały i od kwietnia przyznała okresówkę?
ewaewa
Stażysta

Napisano: 09 maja 2018, 14:19

My w przypadkach, kiedy osoba pobierała zasiłek stały - sami informujemy klientów o powyższych zasadach (tzn. że powinien złożyć wniosek wraz z potwierdzeniem złożenia wniosku o ustalenie stopnia niepełnosprawności). Klient nie musi tego wiedzieć.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 09 maja 2018, 22:04

Kpa mówi wyraźnie o orzekaniu na korzyść klienta, każdy kto prowadzi swoich stałych wie mniej więcej kiedy mu się kończy orzeczenie, oni tego nie pilnują chociaż powinni, ale z równych względów i ograniczeń zaniedbują to. My jeśli wiemy, że zbliża się termin sami pilnujemy, żeby czym prędzej składali wniosek do orzecznika i zawieszamy postępowanie.
Akcydens
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 21:21
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 10 maja 2018, 8:28

No cóż ja przy codziennych przypadkach też tak postępuję. Ta pani przebywa w pewnej placówce, dużej placówce w zupełnie innym województwie w której zatrudnieni są pracownicy socjalni. Nawet przed czasem wysłałam do tej instytucji informację w której poinformowałam o kończącym się orzeczeniu i konieczności ponownego ubiegania się o orzeczenie...
ewaewa
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x