wyrównanie zasiłku a art. 8 ust. 12 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 maja 2018, 12:32

Podpowiedzcie mi, jak należy postąpić w poniższej sytuacji:
osoba w miesiącu maju składa wniosek o zasiłek okresowy. W tym samym miesiącu otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny na dziecko (na 2 lata) i dodatki do zasiłku rodzinnego z wyrównaniem od stycznia 2018 r. Czy w tym wypadku ma zastosowanie art. 8 ust. 12 ustawy o pomocy społecznej? Czy otrzymane świadczenie należy rozliczyć przez okres, za który ta osoba otrzymała zasiłki? Czy otrzymana kwota powinna być rozliczona w równych częściach (czyli doliczać kwotę miesięczną), czy wziąć przez ten czas podwójną kwotę świadczenia z racji wyrównania? Są różne interpretacje i nie wiem co mam zrobić. Nadmienię również, że osoba ta do kwietnia pobierała zasiłek okresowy w OPS.
dodw
Stażysta
Od: 31 lip 2017, 9:04
Zajmuję się: PS

Napisano: 09 maja 2018, 22:17

Do dochodu wliczyć tego wszystkiego nie możesz, bo wypłata z wyrównaniem wystąpiła w maju, a dochód bierzesz z kwietnia skoro wniosek złożyła w maju. Możesz jedynie rozważyć odmowę okresowego ze względu na posiadane zasoby tj. nie wliczasz tego do dochodu i uznajesz że spełnia kryteria dochodowe, ale w toku postępowania stwierdzasz że posiada środki i możliwości żeby przezwyciężyć swoją trudną sytuację.
Akcydens
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 21:21
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x