wiek emerytalny a SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 30 sty 2015, 10:41

Pani ma 71 lat czy może nie podejmować zatrudnienia w związku z koniecznością opieki nad mężem ?
Pani przepracowała jedynie 1 rok i wychowała 3 dzieci.
Nie pomyślałam o tym wcześniej i wniosek przyjęłam, czy ktoś robił odmowę w takiej sprawie czy wiek nie ma znaczenia ?
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 13:14

A tak ze zwykłej ciekawości, jak jest z gotowością do podjęcia zatrudnienia - czy Urzędy Pracy rejestrują takie osoby jako bezrobotne ?
wwo

Napisano: 30 sty 2015, 13:17

nie można się zarejestrować w PUP tylko do wieku emerytalnego
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 14:09

To że sie nie może zarejestrowac nie znaczy , że nie mogłaby tej pracy podjąć, żeby sobie nawet marny grosz zarobic na chleb.
Ostatnio było o rodzicielce, której bardziej opłaciło sie w dalszym ciągu pobierac śp niz przejsc na emeryturę. W jej wypadu rejestracja w PUPie tez nie wchodziła by w grę.
m&m

Napisano: 30 sty 2015, 14:57

Wiele jest takich małżeństw, że zarobki męża w pełni wystarczały na utrzymanie domu i rodziny, że żona nie pracowała zawodowo z wyboru, jej przyszłość też jest zabezpieczona - bo w przypadku śmierci męża otrzymuje po nim rentę rodzinną. Trudno dać wiarę, że nagle wieku 70 lat ma możliwości i potrzebę znaleźć pracę - no ale może ,nie moja sprawa.
W przypadku świadczeń opiekuńczych jest mowa o rezygnacji bądź nie podejmowaniu zatrudnienia - czyli kłania się ustawa o zatrudnieniu, ale nikt sobie na dzień dzisiejszy takich komplikacji nie robi, czy słusznie ...?
To, że ktoś wybiera świadczenie pielęgnacyjne, niż uzyskanie prawa do wypracowanej emerytury- skoro tak można, przynajmniej na teraz, ale czy za miesiąc tak będzie.
wwo

Napisano: 30 sty 2015, 15:05

osoba taka może być zarejestrowana jako poszukująca pracy w PUP.
Nie ma żadnego ograniczenia wiekowego a wymyślanie jakichś przesłanek z tytułu tzw. wieku poprodukcyjnego jest błędem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:22

jak Elmer
ala12

Napisano: 30 sty 2015, 15:30

Skoro dajmy na to 90- latek może być zarejestrowany jako osoba bezrobotna i zgłasza swoją gotowość do podjęcia pracy, no to spoko.
wwo

Napisano: 30 sty 2015, 15:39

mylisz pojęcia.
Osoba bezrobotna to nie to samo co osoba poszukująca pracy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:48

A ja wychodzę z załozenia, że lepiej dac nawet 90 latkowi, niz 50 latkowi, który nigdy nie zhańbił sie pracą.
Wracając do tej kobiety, mogła nie pracowac zawodowo, ale mogła sobie w rózny sposób dorabiać na czarno. Niektóre kobiety w tym wieku sa żywotne. Dla przykładu moja mama w wieku 71 lat miała lepszą pamięć ode mnie i handlowała w najlepsze na targu. Handel był jej żywiołem i nigdy nawet nie pomyslała, że dopadnie ją az tak straszna choroba. Myslała że jest nie do zdarcia.
m&m

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x