Wierzycielka otrzymuje pieniądze od Nas i komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 maja 2023, 9:41

Hello, pomóżcie.
Na początku maja zadzwoniła do mnie Pani pobierająca fa i powiedziała, że zapomniała mi powiedzieć w kwietniu ale rozmawiała z komornikiem i kazał żebyśmy jej uchylili fa bo komornik wpłaca jej zaległe alimenty ( prawdopodobnie zaległe), my również dostajemy od komornika co miesiąc kase. Pani dokładnie nie wiedziała co i jak, ja byłam zdziwiona, że nie dostaliśmy żadnego pisma od komornika więc napisałam do niego.

W maju wysłałam pismo do komornika z informacją , że dłużnik spłacił całe zadłużenie z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Powstałą nadpłatę zwróciliśmy mu na konto. W tym samym piśmie napisałam, że proszę o informacje w zakresie uchylenia świadczeń Pani X, tj. kiedy egzekucja świadczeń stała się skuteczna i od kiedy należy uchylić fundusz alimentacyjny.

Dostałam odpowiedz w formie zaświadczenia o tym jakie kwoty zostały wyegzekwowane podczas trwania egzekucji.
Od lutego br komornik przelewał na konto Pani x pieniądze , do Nas również.

W lutym 480,53
marcu 1639,33
kwietniu 4043,85
maju 2407

Wszystkie świadczenia z fa począwszy od lutego są nienależnie pobrane?Proszę o pomoc
Agnes87
Stażysta
Od: 22 wrz 2015, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2023, 10:24

Jeżeli dłużnik ma do spłaty jeszcze dużo alimentów zaległych to egzekucja wcale nie musi być już skuteczna, ale najlepiej, żeby wierzycielka sama poprosiła o uchylenie FA - będzie najszybciej, będzie dostawać teraz alimenty tylko od komornika.
Jeśli komornik Wam też przekazywał pieniądze i zachował kolejność zgodnie z art 28 ustawy, to nie robiłabym nienależnie pobranych.
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 24 maja 2023, 10:44

już głupieje kiedy są np. W każdym z tych miesięcy komornik przekazywał Nam kase.
dłużnik ma jeszcze 6000 zadłużenia u wierzycielki.

Wezwałam ją. Czyli o kiedy powinnam chylić? od maja?
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2023, 12:28

Już chyba kumam, sprawdziłam wpłaty i do marca były przekazywane tego samego dnia pieniądze do niej i do Nas.
W kwietniu komornik przekazał najpierw do niej a kilka dni później do nas. Czyli od maja uchylam a kwiecień jest NP? dobrze rozumiem??
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2023, 15:53

ale na jakiej podstawie chcesz uchylić fundusz? przecież wierzycielka nie została spłacona w całości. oczywiście najrozsądniej będzie jeśli ona złoży rezygnację.

a skoro fundusz był spłacony i wierzycielka dostała w tym samym czasie alimenty zaległe, to nie ma NP.
gopsmops
Stażysta
Od: 08 sie 2022, 13:39
Zajmuję się: fa

Napisano: 25 maja 2023, 8:33

nie do końca się zgodzę jeśli komornik przekazywał i do was i wierzycielce a FA nie zostało spłacone w 100% przez dłużnika (zgodnie z art. 28) to są to świadczenia NP
Karlitos
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 15:39
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 26 maja 2023, 8:43

Dłużnik spłacił całe zadłużenie, poinformowaliśmy komornika o tym i odesłaliśmy nadpłatę.
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2023, 8:48

W marcu miał już spłacone, oczywiście wierzycielka nie mówiła Nam o wpłatach ale sprawdziłam daty i komornik najpierw wpłacał do Nas do wysokości zadłużenia a resztę wysyłał je. Tylko w kwietniu wysłał najpierw do niej a potem do Nas ( wypłaty świadczeń były 25.04 natomiast jej wysłał 06.04.23 i 12.04.23 nam dopiero 12.04).
W kwietniu tez informował ją , że ma się do Nas zgłosić ale oczywiście ona nie zrobiła tego bo zapomniała ( mówiła, że "komornik kazał przestać wypłacać fundusz:p".)

czy tylko kwiecień będzie np? czy moze nic
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 26 maja 2023, 15:06

jeżeli komornik wyzerował dług FA to może wypłacać wierzycielce- z opisu wynika że zrobił to w tym samym miesiącu zatem nie ma znaczenia czy najpierw do niej a potem do Was.
Ponadto jeżeli komornik kazał przestać wypłacać FA to niech to napisze i będzie po problemie.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x