Wierzycielka w więzieniu. Co z FA? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 sie 2016, 9:33

Matka (wnioskodawczyni) od 04.08.2016 do końca 2017 przebywa w Zakładzie Karnym. Fundusz wypłacony na okres 2015/2016 normalnie do 30 września. Co w takiej sytuacji z funduszem w tym i następnym miesiącu? Dodam, że dzieci nie są w pieczy zastępczej, tylko zostały pod opieką cioci.
namida

Napisano: 25 sie 2016, 9:39

jestem ciekawa wypowiedzi innych, choć uwazam, że osobom uprawnionym przysługują swiadczenia, gorzej bedzie ze zlozeniem nowego wniosku, ale może udzielic komus pełnomocnictwa albo normalnie wypełnic wniosek podpisac i np. przysłac ppocztą. Dzieci nie sa w pieczy zastępczej.....ale może mają opiekuna prawnego skoro matka jest w ZK?? Bo w koncu ktoś prawnie musi sie dziecmi opiekowac??
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 sie 2016, 9:53

Czyli we wrześniu powinnam wypłacić normalnie? Co do opiekuna prawnego to jak na razie nic w tej sprawie nie wiadomo, póki co jest ta ciocia jako członek rodziny i ona dostała dzieci. Podejrzewam, że w najbliższym czasie coś na pewno się ruszy w sprawie prawnej opieki nad nimi.
namida

Napisano: 26 sie 2016, 8:00

Wstępnie wybadałam sprawę i popytałam, ale zdania są podzielone. Faktycznie to dzieci są uprawnione, ale nikt ich obecnie nie reprezentuje, nie mają przedstawiciela ustawowego, więc nie ma komu tych świadczeń odebrać. Z kolei, gdyby ciocia dostała jakieś upoważnienie od matki dzieci to i tak nie wiele da, bo bank takiego nie weźmie pod uwagę.
Jestem ciekawa Waszych opinii i jakbyście rozwiązali tę sprawę.
namida

Napisano: 26 sie 2016, 9:00

Moment. Matka nie jest pozbawiona praw rodzicielskich. Nadal jest przedstawicielem ustawowym dzieci. Przynajmniej póki co. Może upoważnić kogoklowiek dorosłego np. babcię czy ciocię dzieci do odbioru świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Finito. Przynajmniej do czasu kiedy sytaucja prawna dzieci zostanie prawnie uregulowana
Kotbehemot6

Napisano: 26 sie 2016, 9:02

Co to znaczy bank nie weźmie pod uwagę???? Matka do Urzędu,tobie napisze upoważnienie do odbioru.Wpinasz do akt i zmieniasz odbierającego w systemie i co bank ma do tego komu wypłacasz pieniądze? Na liście wypłat jest osoba upowazniona.
Kotbehemot6

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x