Matka (wnioskodawczyni) od 04.08.2016 do końca 2017 przebywa w Zakładzie Karnym. Fundusz wypłacony na okres 2015/2016 normalnie do 30 września. Co w takiej sytuacji z funduszem w tym i następnym miesiącu? Dodam, że dzieci nie są w pieczy zastępczej, tylko zostały pod opieką cioci.
jestem ciekawa wypowiedzi innych, choć uwazam, że osobom uprawnionym przysługują swiadczenia, gorzej bedzie ze zlozeniem nowego wniosku, ale może udzielic komus pełnomocnictwa albo normalnie wypełnic wniosek podpisac i np. przysłac ppocztą. Dzieci nie sa w pieczy zastępczej.....ale może mają opiekuna prawnego skoro matka jest w ZK?? Bo w koncu ktoś prawnie musi sie dziecmi opiekowac??
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej" Stanisław Lem
Czyli we wrześniu powinnam wypłacić normalnie? Co do opiekuna prawnego to jak na razie nic w tej sprawie nie wiadomo, póki co jest ta ciocia jako członek rodziny i ona dostała dzieci. Podejrzewam, że w najbliższym czasie coś na pewno się ruszy w sprawie prawnej opieki nad nimi.
Wstępnie wybadałam sprawę i popytałam, ale zdania są podzielone. Faktycznie to dzieci są uprawnione, ale nikt ich obecnie nie reprezentuje, nie mają przedstawiciela ustawowego, więc nie ma komu tych świadczeń odebrać. Z kolei, gdyby ciocia dostała jakieś upoważnienie od matki dzieci to i tak nie wiele da, bo bank takiego nie weźmie pod uwagę.
Jestem ciekawa Waszych opinii i jakbyście rozwiązali tę sprawę.
Moment. Matka nie jest pozbawiona praw rodzicielskich. Nadal jest przedstawicielem ustawowym dzieci. Przynajmniej póki co. Może upoważnić kogoklowiek dorosłego np. babcię czy ciocię dzieci do odbioru świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Finito. Przynajmniej do czasu kiedy sytaucja prawna dzieci zostanie prawnie uregulowana
Co to znaczy bank nie weźmie pod uwagę???? Matka do Urzędu,tobie napisze upoważnienie do odbioru.Wpinasz do akt i zmieniasz odbierającego w systemie i co bank ma do tego komu wypłacasz pieniądze? Na liście wypłat jest osoba upowazniona.