Wierzycielka wyjechała za granicę na 3 miesiące - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 cze 2014, 12:47

Wierzycielka pobiera FA na niepełnoletnie dzieci. Wyjechała za granicę na 3 miesiące, czy FA dalej wypłacamy? Dzieci zostawiła pod opieką starszego rodzeństwa.

Napisano: 12 cze 2014, 12:52

tak.
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 13:51

Jak interpretować art. 1a ust. 2 świadczenia z FA przysługują osobom jeżeli zamieszkują na terytorium RP przez okres świadczeniowy, w którym otrzymują świadczenia z FA?

Napisano: 12 cze 2014, 14:25

Przeczytaj komentarz do terminu "zamieszkiwac" czyli przebywać z zamiarem z stałego pobytu ( kodeks cywilny).3 miesięczny pobyt w żaden sposób nie łączy się z zamiarem stałego pobytu, tak samo jak 3 tygodniowy wyjazd na wakacje- nawet za granicę.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 14:39

"Ustawa nie zawiera definicji pojęcia "zamieszkiwanie na terytorium". Nie można jednak utożsamiać tego sformułowania z miejscem zamieszkania, o jakim mowa w art. 25 Kodeksu cywilnego. Zgodnie bowiem z tym przepisem o miejscu zamieszkania decydują dwa czynniki: zewnętrzny (faktyczne przebywanie) i wewnętrzny (zamiar stałego pobytu), które występują łącznie.Skoro zakresem podmiotowym ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów objęci są także cudzoziemcy, to racjonalny ustawodawca nie mógł posłużyć się w stosunku do tej kategorii osób przesłanką "przebywanie z zamiarem stałego pobytu", bowiem cudzoziemcy zamieszkują na terytorium RP także bez zamiaru stałego pobytu."
II SA/Gd 727/13 - Wyrok WSA w Gdańsku
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 14:50

To cóz RR proponuję wsczzynać za każdym razem kiedy uprawniony opuszcza teren RP postępowanie w sprawie uchylenia prawa do FA- ot a przykład jedzie na zakupy do Berlina, albo na wakacje na Majorkę o czym chętnie poinformuje cie zyczliwy. Powodzenia życze.
Ten Wyrok to dla mnie niebywałe kuriozum świadczące,ze i prawnicy sa kreatywni chciaż powinni być rozumni.
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 14:58

"To cóz RR proponuję wsczzynać za każdym razem kiedy uprawniony opuszcza teren RP postępowanie w sprawie uchylenia prawa do FA"
Z całym szacunkiem do Twojej osoby ale z rady nie skorzystam.

"Ten Wyrok to dla mnie niebywałe kuriozum świadczące,ze i prawnicy sa kreatywni chciaż powinni być rozumni."
Zanim zaczniemy coś krytykować może najpierw doczytajmy do końca?
Reasumując, interpretacja treści przepisu art. 1a ust. 2 ustawy, jaką przedstawiły organy, pozostaje w sprzeczności z koncepcją racjonalnego ustawodawcy i wykładnią celowościową tego przepisu. Skoro świadczenie przysługuje dziecku pobierającemu naukę w kraju, to odmienne traktowanie dziecka uczącego się za granicą stanowiłoby swoistą dyskryminację tego dziecka.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 15:00

RR- nie wyczułaś sarkazmu w mojej "radzie"?
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 15:02

ten wyrok jest trochę o odmiennej sytuacji (tu wyjechał przedstawiciel osoby uprawnionej, w wyroku osoba uprawniona).
Wyrok ten jednak jest na stanowisku, że FA się nadal należy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 cze 2014, 15:13

"RR- nie wyczułaś sarkazmu w mojej "radzie"?"
A Ty w mojej odpowiedzi?

"Wyrok ten jednak jest na stanowisku, że FA się nadal należy"
Nie jedyny który wskazuje że KC nie mieszamy do zwrotu "miejsce zamieszkania" w ustawie o FA.
Oczywiście są i takie które stanowczo twierdzą że KC jest jak najbardziej odpowiedni.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x