Wizyty z pracownikiem socjalnym
Wizyty z pracownikiem socjalnym
Drogie forumowiczki! Czy na wizyty chodzą razem z wami czasami pracownicy socjalni a wy z nimi? Pracuję w bardzo malutkim GOPSie najczęściej w godzinach pracy ośrodka i zdarza się nie raz,że pracownik prosi mnie (bo nie ma kogo ) o wsparcie w formie asysty podczas wywiadu w jakimś trudnym środowisku (gdzie ja nie pracuję), które może stanowić jakieś zagrożenie itp. I tu nasuwa się moje pytanie, czy ja mam prawo wejść w takie środowisko? Czy mimo to, że jestem pracownikiem ośrodka i obowiązuje mnie ochrona danych osobowych ta rodzina przykładowo może mnie wyprosić ? Czy mogę ponieść jakieś konsekwencje, jeżeli tej rodzinie "nie spodoba" się moja obecność? Co jeżeli "odpukać" podczas takiej wizyty coś by mi się na przykład stało? Od razu mówię, że wówczas nie udzielam się, po prostu "jestem w razie czego". Tylko nie piszcie, że to nie mój obowiązek chodzić z pracownikiem socjalnym, od tego jest policja bla bla bla. Otrzymuje bardzo duże wsparcie od pracownika socjalnego, w każdej chwili mogę na niego liczyć i traktuję to jako zwykłą przysługę, ponieważ wiem, że prędzej czy później też będę pewnie potrzebować takiego wsparcia. Pozdrawiam serdecznie i liczę na wasze wsparcie. Kasia
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wizyty z pracownikiem socjalnym
Witaj:)
podczas swojej pracy często towarzyszę pracownikom socjalnym w trakcie ich pracy w terenie. Myślę, że wzajemna pomoc i wsparcie są bardzo potrzebne w każdej pracy. Nigdy też nie zdarzyło się, aby klient wyraził sprzeciw akurat moją obecnością podczas wizyty:)
Ty jako pracownik OPS masz prawo towarzyszyć pracownikowi socjalnemu.
Pozdrawiam mocno Marta
podczas swojej pracy często towarzyszę pracownikom socjalnym w trakcie ich pracy w terenie. Myślę, że wzajemna pomoc i wsparcie są bardzo potrzebne w każdej pracy. Nigdy też nie zdarzyło się, aby klient wyraził sprzeciw akurat moją obecnością podczas wizyty:)
Ty jako pracownik OPS masz prawo towarzyszyć pracownikowi socjalnemu.
Pozdrawiam mocno Marta

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Według mojej wiedzy na wywiad może wejść pracownik socjalny, jeśli jest ryzyko w asyście drugiego pracownika socjalnego, kierownika ośrodka lub policji. ALE ASYSTENTA????????????? A z opiekunkami można? A ze sprzątaczką? też są pracownikami GOPS-u przecież. Po drodze weźmy też sąsiadkę, bo przecież to sąsiadka.
Art 107 ust 3, 3a i 3b (a i b to nowe więc w formie papaierowej może jeszcze nie byćale znajdziesz to w zmianach do ustawy z 5.08.2015r.)
Jestem pracownikiem socjalnym i kiedyś kobieta narobiła szumu, ze na wywiad pracownik socj. przyszedł z drugim pracownikiem socj.- chociaz spytana na wejsciu wyraziła zgodę i w trakcie wywiadu też nie zgłaszała żadnego "ale". Tylko tutaj łatwo sie wybronilismy, bo każdy pracownik socjalny może przeprowadzić wywiad. W sytuacji gdy wejdzie asystent rodziny mysle, że konsekwencje mogłyby byc poważne.
Art 107 ust 3, 3a i 3b (a i b to nowe więc w formie papaierowej może jeszcze nie byćale znajdziesz to w zmianach do ustawy z 5.08.2015r.)
Jestem pracownikiem socjalnym i kiedyś kobieta narobiła szumu, ze na wywiad pracownik socj. przyszedł z drugim pracownikiem socj.- chociaz spytana na wejsciu wyraziła zgodę i w trakcie wywiadu też nie zgłaszała żadnego "ale". Tylko tutaj łatwo sie wybronilismy, bo każdy pracownik socjalny może przeprowadzić wywiad. W sytuacji gdy wejdzie asystent rodziny mysle, że konsekwencje mogłyby byc poważne.
Ja też czasem chodzę z pracownikiem socjalnym. Trochę pracuś napędził mi stracha tymi konsekwencjami.
Oprócz Wizyty z pracownikiem socjalnym - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
pięć nowych rodzin
Poradnik dla pracowników socjalnych
Podopieczna złożyła wniosek o asystenta rodziny!!!!
Monitoring po zakończeniu pracy z rodziną
niezadowolenie
Czy asystent powinien czy raczej tylko może...?
zespół na nowo
asystent rodziny w 2016 roku
zakończenie asystentury przeprowadzka
alimenty od ojca
Przemoc seksualna
asystent świadkiem
Kto jest odpowiedzialny za usuniecia nieprawidłowosci po kon
Dzieci zabrane do pieczy zastepczej
wniosek odp o przekazanie do innej gminy
Ciąża