właściwość miejscowa do wydania decyzji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 sty 2015, 15:05

Pani Kowalska pobierająca z. stały z Warszawy z ostatnim miejscem zameldowania na pobyt stały np. Warszawa (teraz wymeldowana - obecnie osoba bezdomna) wprowadziła się stamtąd i wprowadziła się do Pana X w Łodzi, który jest na emeryturze - alkoholik).Utrzymują niby osobne gospodarstwa i śpią w jednym pokoju na osobnych łóżkach - dobre co:)) Pan X ma umowę najmu z zameldowaniem czasowym, a Pani Kowalska zameldowania i umowy najmu nie ma i mieć nie będzie bo właścicielka lokalu jej nie wystawi. Pani Kowalska jest bardzo roszczeniową osobą z uzależnieniem od alkoholu i orzeczeniem o umiarkowanym st. 02-P.Oczekuję od nas pomocy na z stały i inną pomoc - odzież,opłaty mieszkaniowe. Sprowadzają tam koleżeństwo i robi się melina - pija w 4 chłopa i ona jedna) Mam decyzję uchylającą zasiłkek stały z miasta Warszawa.Teraz pytanie . Czy mogę zrobić wywiad i przesłać do OPS Warszawy celem rozpatrzenia przez nich wniosku i przyznania z. stałego i innej pomocy czy muszę to ja wystawić decyzję i ewentualnie na drodze rachunku żądać zwrotu poniesionych kosztów przez moje miasto za nie swojego w końcu mieszkańca.
janaa

Napisano: 22 sty 2015, 15:34

dodam jeszcze że osoba mieszka z Panem od miesiąca nie pobiera innych zasiłków z naszego miasta ani też nie ma tu pracy i innych spraw mających wpływ wskazanie tutaj centrum życiowego. PS. zasiłek pielęgnacyjny pobiera z miasta Warszawa. miasta i dane osobowe zostały dla dobra sprawy wymyślone :)
Janaa

Napisano: 22 sty 2015, 18:57

Zrób wywiad, decyzję ale żądaj refundacji z Warszawy bo to tam było ostatnie miejsce zameldowania.
bero

Napisano: 22 sty 2015, 20:11

Co jeśli osoba będzie mi pisać co miesiąc na przeróżne rzeczy - czy muszę konsultować wysokość pomocy z innym ośrodkiem i czy ośrodek może mi oddać np. pół kwoty przyznanych przez nasz ośrodek zasiłków bo np. nie mają środków albo nie uznają tak dużej kwoty. Czy nie mogę wtenczas wysłać wywiadu do ośrodka miejsca zameldowania aby to oni wydali decyzję? pytania idiotyczne ale chciałabym poznać wasze zdanie na ten temat bo różne opinie krążą i każdy ma jakąś swoją teorię u mnie w pracy.
janaa

Napisano: 22 sty 2015, 23:14

jeśli mieszka u pana emeryta, to nie jest osobą bezdomną. właściwość miejscową ustala się na podstawie miejsca zamieszkania, które aktualnie znajduje się w Łodzi. MOPS Łódź jest więc organem, który powinien rozpatrywać wnioski tej pani. nie ma mowy o żadnej refundacji.
p..

Napisano: 22 sty 2015, 23:45

p.. pisze:jeśli mieszka u pana emeryta, to nie jest osobą bezdomną. właściwość miejscową ustala się na podstawie miejsca zamieszkania, które aktualnie znajduje się w Łodzi. MOPS Łódź jest więc organem, który powinien rozpatrywać wnioski tej pani. nie ma mowy o żadnej refundacji.
no tak to jest zrozumiałe ale nie ma znaczenia że Pan emeryt wynajmuje lokal a pani jest tam bez umowy najmu. Czy w takim przypadku mogę żądać od pani oświadczenia właściciela lokalu o zgodzie na przebywanie tejże pani( bez informacji właściciela mogę twierdzić że ów pani mieszka tam nielegalnie( bez wiedzy i zgody właściciela) a więc może być w każdej chwili zmuszona do opuszczenia zajmowanego mieszkania.
janaa

Napisano: 25 sty 2015, 20:28

Płaci łódż
aniaka

Napisano: 26 sty 2015, 10:48

Oczywiście Łódź
maxio

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x