czy można zawiesić zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 sty 2015, 8:54

Klientka pobiera zasiłek stały, mąż podjął prace od 15.01.2015r. czy klientce na jej wniosek można zawiesić w styczniu zasiłek stały do czasu uzyskania zaświadczenia o zarobkach męża? czy wypłacić zasiłek stały za styczeń w całości a w lutym wszczynać postępowanie i żądać zwrotu ?
ewuś 1

Napisano: 23 sty 2015, 9:30

Wiem, że dzisiaj jest piątek i trudno pozbierać myśli ale proszę może ktoś miał już taki przypadek
ewuś 1

Napisano: 23 sty 2015, 10:19

Zawiesić nie, ale na podstawie art. 155 kpa na wniosek strony decyzję można uchylić.

Zresztą wypłata (wynagrodzenia) styczniowa wpływa na wysokość świadczenia w lutym. Tak wiec nawet w styczniu jak pobierze wynagrodzenie to zasiłek za styczeń defacto przysługuje.

Ale na podstawie 155 k.p.a. uchylic mozna juz od stycznia oczywiscie.
BadAss

Napisano: 23 sty 2015, 10:25

Tzn: taka jest moja opinia :]
BadAss

Napisano: 23 sty 2015, 12:26

Jeżeli mąż podjął pracę w styczniu to za styczeń wypłacasz normalnie zasiłek. W lutym dopiero przeliczasz dochód za styczeń i w zależności co wyjdzie uchylasz prawo do zasiłku i pouczasz stronę, że w razie zmiany w sytuacji majątkowej należy złożyć ponownie wniosek.
ifigienia

Napisano: 23 sty 2015, 12:34

Dziękuję bardzo za odpowiedź gdyż byłam przekonana, że w styczniu zasiłek stały muszę pomniejszyć po ponownym przeliczeniu. Myślałam, że dochód z poprzedniego miesiąca stosuje się nowych wniosków.
ewuś 1

Napisano: 26 sty 2015, 20:49

Konieczne jest ustalenie, kiedy nastąpi pierwsza wypłata wynagrodzenia. Je śli pierwsze wynagrodzenie zostanie wypłacone w styczniu to działania podejmujesz w lutym, a jęsli kasa będzie w lutym to w marcu przeliczasz> proste dochód z miesiąca poprzedzającego. Nie można liczyć czegoś, czego rodzina fizycznie nie dostała
maggaw

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x