Właściwość owd - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 gru 2020, 23:56

Mam wniosek o podjęcie działań. Dane i adres zgodnie z zaświadczenia od komornika. Jednak mam wiedzę ze pan od 2014 nie jest zameldowany i nie mieszka na terenie naszej gminie. Czy podejmuje działanie wobec dłużnika zgodnie z adresem od komornika. Czy odsyłam wniosek do oww z informacja ze pan nie mieszka pod wskazanym adresem.
pinezka
Stażysta
Od: 24 lip 2020, 7:53
Zajmuję się: ŚW/SR/FA/DS

Napisano: 26 gru 2020, 23:57

Wydaje mi się ze powinnam prowadzić działanie zgodnie z adresem, nie bawię się w śledztwo. To obowiązek dłużnika pilnować swoich interesów i uaktualniać dane u komornika. Ale chce znać wasze zdanie i jak wy postępujecie w takich przypadkach
pinezka
Stażysta

Napisano: 28 gru 2020, 9:06

Witam, miałam taki sam przykład tylko jestem oww. Wysłałam wniosek o podjęcie działań. Dostałam zwrotne pismo z tamtego ośrodka że dłużnik nie przebywa na ich terenie i podpięli pismo z policji gdzie jest napisane, że faktycznie go nie ma. Wiec wystąpiłam do komornika z pismem o ustalenie miejsca zamieszkania. Czekam na odpowiedź. Jako OWD proponuje także wysłanie pisma do policji o ustalenie miejsca pobytu i wtedy jak dostaniesz potwierdzenie, że go nie ma to odpisz OWW, że nie jesteś OWD i tyle.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 28 gru 2020, 18:45

Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?
pinezka
Stażysta

Napisano: 28 gru 2020, 18:47

Nowa34 dziękuje za odpowiedz.
pinezka
Stażysta

Napisano: 29 gru 2020, 8:19

ustalenie adresu to zadanie oww.
prawda jest,że komornicy wpisują sobie tzw. adresy rejestracyjne. nie wszyscy uaktualniają adresy. nawet jak w miejscowości, w której przebywa dłużnik powstają nazwy ulic to komornik i tak pisze adres po staremu, swoją drogą jak on robi co pół roku aktualizację pobytu dłużnika?
przez niekompetentność niektórych komorników więcej pracy ma oww i owd, który okazuje się nie być owd.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2020, 8:42

Czyli po takim awizo zwrócić się do policji z pismem o doręczenie korespondenci i ewentualnie jeżeli nie zastaną dłużnika o informacje jakie uda im się ustalić? Czy przybywa, nie przebywa, kto mieszka pod wskazanym adresem i odeslac do oww?
pinezka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x