Wniosek - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 05 maja 2015, 10:30

Dylemat - Pani X złożyła wniosek o pomoc dla syna - świadczenia zdrowotne. Na kogo wystawiamy decyzję - wywiad przeprowadzony z synem tej Pani X, ja uważam że decyzja ma być wydana na Panią X jako składającą wniosek a świadczeniobiorcą jest jej syn, mimo że jest to nawet odmowa. Koleżanka twierdzi, że na tego z kim przeprowadzamy wywiad a ja jej tłumaczę, że szpitale również składają wnioski o pomoc w w/w sprawach i decyzję wydajemy na Szpital bo to on się zwrócił o pomoc.
bubi7

Napisano: 05 maja 2015, 10:42

Decyzja powinna być na objętego ubezpieczeniem klienta, nie na matkę osoby dorosłej ( chyba że jest opiekunem prawnym), ani nie na szpital ( chyba, że pacjent w trakcie postępowania umiera)
Percia

Napisano: 05 maja 2015, 10:55

Dzięki śliczne Perciu, mi kierownictwo zwróciło uwagę, że decyzja na tego kto składa wniosek czyli matkę mimo, że świadczeniobiorcą jest osoba pełnoletnia, nieubezwłasnowolniona więc już sama nie wiem, nadal proszę o pomoc.
bubi7

Napisano: 05 maja 2015, 12:09

Bardzo proszę o dalsze wypowiedzi, gdyż spór między nami w pracy trwa nadal.
bubi7

Napisano: 05 maja 2015, 12:13

na wniosek szpitala... decyzja od daty przyjęcia do szpitala, może być a nawet powinna z datą wsteczną, może być bez wywiadu z osobą, której należy przyznać bezpłatne świadczenia... stroną postępowania jest tu bowiem również szpital i nie można nie wydać decyzji... sytuację osoby (nawet jeśli zmarła lub nie ma możliwości z nią kontaktu) należy ustalić wszelkimi innymi możliwymi sposobami np. informacje z PUP, ZUS, KRUS, rodzina, sąsiedzi
na wniosek osoby - od dnia złożenia wniosku i po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego z wnioskodawcą
aja

Napisano: 05 maja 2015, 12:24

Aja a co w przypadku gdy matka składa podanie, na kogo decyzja?
bubi7

Napisano: 05 maja 2015, 12:40

Może jestem w błędzie, ale nie pasuje mi to, aby świadczenie tj. potwierdzenie prawa do ubezpieczenia zdrowotnego przyznać matce ( bo ona wnioskowała), a jako świadczeniobiorcę wpisać syna. Trochę inaczej mają się świadczenia z ustawy o pomocy społecznej.
Ale skoro szef wie lepiej, to się nie wyłamuj, to w końcu on podpisuje decyzję.

Możesz też:
1. poprosić matkę, żeby zrezygnowała z pomocy , a syna żeby sam w swoim imieniu napisał wniosek
2. niech syn pod wnioskiem matki złoży swój podpis.
Percia

Napisano: 05 maja 2015, 12:55

aby matka mogla wnieśc wniosek w imieniu syna musi posiadać jego pełnomocnictwo... decyzja na syna na podstawie wniosku złożonego przez matkę z takim zapisem w decyzji
aja

Napisano: 05 maja 2015, 12:57

decyzje z wniosku szpitala tez wydawane są na tego kto ma być/lub nie objęty bezpłatnym świadczeniem zdrowotnym a decyzja do info szpitala... w takim przypadku jest bowiem wiecej niż jedna strona postepowania, która ma w tym swój interes
aja

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x