Dylemat - Pani X złożyła wniosek o pomoc dla syna - świadczenia zdrowotne. Na kogo wystawiamy decyzję - wywiad przeprowadzony z synem tej Pani X, ja uważam że decyzja ma być wydana na Panią X jako składającą wniosek a świadczeniobiorcą jest jej syn, mimo że jest to nawet odmowa. Koleżanka twierdzi, że na tego z kim przeprowadzamy wywiad a ja jej tłumaczę, że szpitale również składają wnioski o pomoc w w/w sprawach i decyzję wydajemy na Szpital bo to on się zwrócił o pomoc.
Decyzja powinna być na objętego ubezpieczeniem klienta, nie na matkę osoby dorosłej ( chyba że jest opiekunem prawnym), ani nie na szpital ( chyba, że pacjent w trakcie postępowania umiera)
Dzięki śliczne Perciu, mi kierownictwo zwróciło uwagę, że decyzja na tego kto składa wniosek czyli matkę mimo, że świadczeniobiorcą jest osoba pełnoletnia, nieubezwłasnowolniona więc już sama nie wiem, nadal proszę o pomoc.
na wniosek szpitala... decyzja od daty przyjęcia do szpitala, może być a nawet powinna z datą wsteczną, może być bez wywiadu z osobą, której należy przyznać bezpłatne świadczenia... stroną postępowania jest tu bowiem również szpital i nie można nie wydać decyzji... sytuację osoby (nawet jeśli zmarła lub nie ma możliwości z nią kontaktu) należy ustalić wszelkimi innymi możliwymi sposobami np. informacje z PUP, ZUS, KRUS, rodzina, sąsiedzi
na wniosek osoby - od dnia złożenia wniosku i po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego z wnioskodawcą
Może jestem w błędzie, ale nie pasuje mi to, aby świadczenie tj. potwierdzenie prawa do ubezpieczenia zdrowotnego przyznać matce ( bo ona wnioskowała), a jako świadczeniobiorcę wpisać syna. Trochę inaczej mają się świadczenia z ustawy o pomocy społecznej.
Ale skoro szef wie lepiej, to się nie wyłamuj, to w końcu on podpisuje decyzję.
Możesz też:
1. poprosić matkę, żeby zrezygnowała z pomocy , a syna żeby sam w swoim imieniu napisał wniosek
2. niech syn pod wnioskiem matki złoży swój podpis.
aby matka mogla wnieśc wniosek w imieniu syna musi posiadać jego pełnomocnictwo... decyzja na syna na podstawie wniosku złożonego przez matkę z takim zapisem w decyzji
decyzje z wniosku szpitala tez wydawane są na tego kto ma być/lub nie objęty bezpłatnym świadczeniem zdrowotnym a decyzja do info szpitala... w takim przypadku jest bowiem wiecej niż jedna strona postepowania, która ma w tym swój interes