wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie
Czy pisał ktoś do komornika wniosek o dokonanie odpisu i oszacowania zajętej nieruchomości?
Czy wójt musi wystąpić do wydziału ksiąg wieczystych o wypis?
Czy wójt musi wystąpić do wydziału ksiąg wieczystych o wypis?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie
Jas pisałam takie coś do komornika.
Dotyczy: Wniosek o dokonanie opisu i oszacowania.
Wójt Gminy.... jako organ właściwy wierzyciela wnioskuje o dokonanie opisu i oszacowania w sprawie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości objętej księgą wieczystą nr ... w miejscowości... dłużnika alimentacyjnego Pana ...
Na podstawie art. 943 § 3 kodeksu postępowania cywilnego wnoszę, aby komornik wystąpił do właściwych organów o pozyskanie niezbędnych dokumentow w celu podjęcia dalszych działań.
Pouczenie:
Na podstawie art. 943 § 1. kodeksu postępowania cywilnego przy wniosku o dokonanie opisu i oszacowania wierzyciel powinien:
1) złożyć wyciąg - a w razie potrzeby odpis księgi wieczystej albo zaświadczenie sądu wystawione na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości, zawierające wskazanie jej właściciela i wykaz ujawnionych w tym zbiorze obciążeń, jeżeli zaś nieruchomość jest objęta katastrem nieruchomości – także odpowiedni wyciąg,
2) wskazać miejsce zamieszkania uczestników postępowania.
§ 2. Jeżeli nieruchomość nie ma księgi wieczystej, wierzyciel powinien złożyć inny dokument stwierdzający własność dłużnika.
§ 3. Dokumentów wskazanych w paragrafie poprzedzającym może żądać od właściwych organów także komornik.
Dotyczy: Wniosek o dokonanie opisu i oszacowania.
Wójt Gminy.... jako organ właściwy wierzyciela wnioskuje o dokonanie opisu i oszacowania w sprawie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości objętej księgą wieczystą nr ... w miejscowości... dłużnika alimentacyjnego Pana ...
Na podstawie art. 943 § 3 kodeksu postępowania cywilnego wnoszę, aby komornik wystąpił do właściwych organów o pozyskanie niezbędnych dokumentow w celu podjęcia dalszych działań.
Pouczenie:
Na podstawie art. 943 § 1. kodeksu postępowania cywilnego przy wniosku o dokonanie opisu i oszacowania wierzyciel powinien:
1) złożyć wyciąg - a w razie potrzeby odpis księgi wieczystej albo zaświadczenie sądu wystawione na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości, zawierające wskazanie jej właściciela i wykaz ujawnionych w tym zbiorze obciążeń, jeżeli zaś nieruchomość jest objęta katastrem nieruchomości – także odpowiedni wyciąg,
2) wskazać miejsce zamieszkania uczestników postępowania.
§ 2. Jeżeli nieruchomość nie ma księgi wieczystej, wierzyciel powinien złożyć inny dokument stwierdzający własność dłużnika.
§ 3. Dokumentów wskazanych w paragrafie poprzedzającym może żądać od właściwych organów także komornik.
-
- Stażysta
- Kontakt:
I komornik wystąpił?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak. Ja nic więcej nie robiłam.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja po prostu piszę wniosek o opis i oszacowanie i to wystarcza. Nie dołączam nic ani nawet nie wnoszę o to żeby Komornik gdzieś po coś występował. Jak do tej pory nikt nie wzywał mnie o uzupełnienie wniosku.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Po co to robicie? Na czyjś wniosek?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,ŚW,DS
- Kontakt:
Dostalam od komornika kilka takich zawiadomien, ze nalezy zlozyc wniosek o oszacowanie. Wiecie moze ile mamy czasu od otrzymania powyzszego zawiadomienia na złozenie tego wniosku?
Nie wiedzialam za bardzo co mozna zrobic w takich sytuacjach i wnioski troche juz leza i zastanawiam sie czy nie jest juz za późno
Nie wiedzialam za bardzo co mozna zrobic w takich sytuacjach i wnioski troche juz leza i zastanawiam sie czy nie jest juz za późno

-
- Stażysta
- Kontakt:
mi komornik napisał że mam 6 miesięcy na złożenie tego wniosku.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak jest zadłużenie to trzeba to robić. Tylko to kosztuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,ŚW,DS
- Kontakt:
a jaki jest koszt dokonania opisu i oszacowania przez komornika? rozumiem, ze po dokonaniu powyzszych czynnosci komornik wzywa nas do zaplaty, czy moze odliczone jest to pozniej z planu podzialu? Jak to wyglada?
czy gdzies tu wyzej dodany wzor pisma do komornika o oszacowanie jest w porzadku, czy moze cos jeszcze dopisujesz?
Z gory dziekuje za opowiedz, mam kilka takich osob i chcialabym hurtowo je przeslac do komornika.
Oprócz wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
śmierć dłużnika
podwyższenie alimentów z 350 na 400
zwrot prawa jazdy
czy klauzula ?
KBIG
Zawieszenie wypłat
Czy coś robię z tym faktem?
Nowy dziennik FA
walidacja sprawozdanie za II kwartał
zmniejszenie alimentów program Radix
umorzenie postepowania komorniczego
odpis protokołu-alimenty
zabezpieczenie w postaci zawieszenia postępowania
dziecko będzie się uczyć za granicą a FA
art. 8 b i 12 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
Wszczęcia postępowania, wzruszenie ostatecznej decyzji.