wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
smalena
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
Kontakt:

wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie

Post autor: smalena »

Czy pisał ktoś do komornika wniosek o dokonanie odpisu i oszacowania zajętej nieruchomości?
Czy wójt musi wystąpić do wydziału ksiąg wieczystych o wypis?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie

Post autor: Ewcia85 »

Jas pisałam takie coś do komornika.

Dotyczy: Wniosek o dokonanie opisu i oszacowania.

Wójt Gminy.... jako organ właściwy wierzyciela wnioskuje o dokonanie opisu i oszacowania w sprawie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości objętej księgą wieczystą nr ... w miejscowości... dłużnika alimentacyjnego Pana ...
Na podstawie art. 943 § 3 kodeksu postępowania cywilnego wnoszę, aby komornik wystąpił do właściwych organów o pozyskanie niezbędnych dokumentow w celu podjęcia dalszych działań.

Pouczenie:
Na podstawie art. 943 § 1. kodeksu postępowania cywilnego przy wniosku o dokonanie opisu i oszacowania wierzyciel powinien:
1) złożyć wyciąg - a w razie potrzeby odpis księgi wieczystej albo zaświadczenie sądu wystawione na podstawie zbioru dokumentów prowadzonego dla nieruchomości, zawierające wskazanie jej właściciela i wykaz ujawnionych w tym zbiorze obciążeń, jeżeli zaś nieruchomość jest objęta katastrem nieruchomości – także odpowiedni wyciąg,
2) wskazać miejsce zamieszkania uczestników postępowania.
§ 2. Jeżeli nieruchomość nie ma księgi wieczystej, wierzyciel powinien złożyć inny dokument stwierdzający własność dłużnika.
§ 3. Dokumentów wskazanych w paragrafie poprzedzającym może żądać od właściwych organów także komornik.
smalena
Stażysta
Kontakt:

I komornik wystąpił?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewcia85 »

Tak. Ja nic więcej nie robiłam.
kaffi
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kaffi »

Ja po prostu piszę wniosek o opis i oszacowanie i to wystarcza. Nie dołączam nic ani nawet nie wnoszę o to żeby Komornik gdzieś po coś występował. Jak do tej pory nikt nie wzywał mnie o uzupełnienie wniosku.
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Wikkaa »

Po co to robicie? Na czyjś wniosek?
aasssddd
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,ŚW,DS
Kontakt:

Post autor: aasssddd »

Dostalam od komornika kilka takich zawiadomien, ze nalezy zlozyc wniosek o oszacowanie. Wiecie moze ile mamy czasu od otrzymania powyzszego zawiadomienia na złozenie tego wniosku?

Nie wiedzialam za bardzo co mozna zrobic w takich sytuacjach i wnioski troche juz leza i zastanawiam sie czy nie jest juz za późno :(
smalena
Stażysta
Kontakt:

mi komornik napisał że mam 6 miesięcy na złożenie tego wniosku.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

jak jest zadłużenie to trzeba to robić. Tylko to kosztuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
aasssddd
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,ŚW,DS
Kontakt:

Post autor: aasssddd »

de Charette pisze: 20 lip 2021, 11:23 jak jest zadłużenie to trzeba to robić. Tylko to kosztuje
a jaki jest koszt dokonania opisu i oszacowania przez komornika? rozumiem, ze po dokonaniu powyzszych czynnosci komornik wzywa nas do zaplaty, czy moze odliczone jest to pozniej z planu podzialu? Jak to wyglada?

czy gdzies tu wyzej dodany wzor pisma do komornika o oszacowanie jest w porzadku, czy moze cos jeszcze dopisujesz?

Z gory dziekuje za opowiedz, mam kilka takich osob i chcialabym hurtowo je przeslac do komornika.
ODPOWIEDZ