Dłużnik zmarł 9 lipca. Decyzję wierzycielce o przyznaniu świadczenia na dzieci z fa uchylić od lipca czy dopiero od sierpnia?
A czy w informacji do komornika o śmierci dłużnika wnosicie też o przesłanie postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego?
śmierć dłużnika
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, AR
- Kontakt:
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: śmierć dłużnika
zrób decyzję uchylającą świadczenia(z chwilą uprawomocnienia decyzji świadczenia wygasną) ale za lipiec już bym nie wypłacała. Ja z kserokopią aktu zgonu występuje do komornika z informacją o śmierci dłuznika i umorzeniu postępowania egzekucyjnego 

Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
- Kontakt:
Hej, również mam teraz sytuację ze śmiercią dłużnika. Chciałam zapytać jak postępujecie w Sygnity jeżeli chodzi o dług dłużnika? Gdzie i co nanosicie?
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
-
- Referent
- Kontakt:
Dziekuję za odpowiedź. Rozumiem, że wtedy wszelkie zestawienia generowane w systemie będa uwzględniały to wygaszenie. Poza pismem do komornika nic sie z tym juz nie robi?Ewela77 pisze: 22 lip 2021, 7:37 aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA,ŚR,SW
- Kontakt:
mogę prosić o wzór pisma do komornika w takiej sytuacji
-
- Referent
- Kontakt:
Czy w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, który miał zaliczkę alimentacyjna robi się tak samo? Na jakiej podstawie wygasza się tę należność ?Ewela77 pisze: 22 lip 2021, 7:37 aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
Oprócz śmierć dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
tytuł wykonawczy elektronicznie
Zwrot prawa jazdy- dłużnik nam grozi
umorzenie należności
zamknięty rachunek bankowy
Wniosek o podjęcie dz. i po kilku dniach zgon dł.
komornik rozbija wpłatę
rozłożenie na raty - odwołanie do sko
Kto zwraca się o zwrot prawa jazdy?
podwyższenie alimentów z 350 na 400
zwrot prawa jazdy
czy klauzula ?
KBIG
Zawieszenie wypłat
Czy coś robię z tym faktem?
Nowy dziennik FA
wniosek do komornika o dokonanie opisu i oszacowanie