śmierć dłużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Ewi88
Praktykant
Zajmuję się: KDR, AR
Kontakt:

śmierć dłużnika

Post autor: Ewi88 »

Dłużnik zmarł 9 lipca. Decyzję wierzycielce o przyznaniu świadczenia na dzieci z fa uchylić od lipca czy dopiero od sierpnia?
A czy w informacji do komornika o śmierci dłużnika wnosicie też o przesłanie postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego?
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: śmierć dłużnika

Post autor: Ewela77 »

zrób decyzję uchylającą świadczenia(z chwilą uprawomocnienia decyzji świadczenia wygasną) ale za lipiec już bym nie wypłacała. Ja z kserokopią aktu zgonu występuje do komornika z informacją o śmierci dłuznika i umorzeniu postępowania egzekucyjnego :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
katy188
Referent
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
Kontakt:

Post autor: katy188 »

Hej, również mam teraz sytuację ze śmiercią dłużnika. Chciałam zapytać jak postępujecie w Sygnity jeżeli chodzi o dług dłużnika? Gdzie i co nanosicie?
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
katy188
Referent
Kontakt:

Ewela77 pisze: 22 lip 2021, 7:37 aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
Dziekuję za odpowiedź. Rozumiem, że wtedy wszelkie zestawienia generowane w systemie będa uwzględniały to wygaszenie. Poza pismem do komornika nic sie z tym juz nie robi?
Marlena 1
Praktykant
Zajmuję się: FA,ŚR,SW
Kontakt:

Post autor: Marlena 1 »

mogę prosić o wzór pisma do komornika w takiej sytuacji
katy188
Referent
Kontakt:

Ewela77 pisze: 22 lip 2021, 7:37 aby wygasić w systemie należności dłużnika to musisz wejść w listę dłużników, podświetlić dłużnika zaznaczyć operację (na górnej listwie) i zaznaczyć ustaw datę śmierci.
Czy w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego, który miał zaliczkę alimentacyjna robi się tak samo? Na jakiej podstawie wygasza się tę należność ?
ODPOWIEDZ