wniosek do Sądu o ujawnienie majątku dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 maja 2014, 10:07

jako OWW wystawiliśmy TW, Urząd Skarbowy uznał że postępowanie egzekucyjne prowadzi również komornik Sądowy, i z racji tego, że dłużnik nic nie posiada i nic mu nie może zająć przekazał TW do Komornika Sądowego (zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej). Obecnie po pół roku komornik Sądowy pisze, że postępowanie w powyższej sprawie zostanie umorzone w trybie art. 827kpc, jeśli my jako wierzyciel nie wystąpimy do Sądu z wnioskiem o ujawnienie majątku dłużnika. (dłużnik nie mieszka na naszym terenie)
Czy ktoś miał taką sytuację, czy składał taki wniosek do Sądu, jak to się odbywa?
kaaasia

Napisano: 15 maja 2014, 10:32

proszę o podpowiedz, czas mnie goni, komornik dał mi 7 dni.
jak taki wniosek miałby wyglądać?
kaaasia

Napisano: 15 maja 2014, 10:46

masz odpowiedzieć komornikowi, żeby się dobrze zastanowił co pisze.
TW jest wystawiony za świadczenia z funduszu alimentacyjnego czyli to on ma robić wszystko i nie może żądać od was za to żadnej kasy. On ma szukać sam majątku a nie wzywać was do wskazania. To sprawa o alimenty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 10:55

komornik sądowy napisał, że jeśli w term. 7 dni nie otrzyma inf. dot. majątku dłużnika to umorzy postępowanie w tej sprawie. a z informacji od OWD i komornika Skarbowego wnioskuje, że dłużnik nic nie ma
kaaasia

Napisano: 15 maja 2014, 11:20

ciągle się zastanawiam, czy my jako wierzyciel mamy obowiązek złożyć do Sądu wniosek o ujawnienie majątku dłużnika, czy jest taki przepis? czy komornik tylko i wyłącznie ma się tym zająć
kaaasia

Napisano: 15 maja 2014, 11:44

Elmer....proszę jeszcze tylko o jedna podpowiedź i nie będę już głowy zawracać, na jakie przepisy się powołać pisząc do komornika?
kaaasia

Napisano: 15 maja 2014, 12:59

sorry, ale dzisiaj jestem mocno zajęty.
Miałem taką sprawę - tylko komornik chciał od nas kasy na takie wnioski.
Napisałem coś takiego:
W sprawach z zakresu egzekucji roszczeń alimentacyjnych, co do zasady, wierzyciele zwolnieni są z ponoszenia kosztów – koszty te w całości obciążają dłużnika. Zgodnie z art. 2 ust. 7 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji z dnia 29 sierpnia 1997 W sprawach o egzekucję lub o zabezpieczenie świadczeń alimentacyjnych lub rent mających charakter alimentów oraz w sprawach o egzekucję lub o zabezpieczenie świadczeń wszczętych na wniosek Skarbu Państwa, w tym na polecenie sądu lub prokuratora, niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej, informacje, o których mowa w ust. 5, udzielane są nieodpłatnie.

Szukaj więc coś koło tego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 13:02

dzięki
kaaasia

Napisano: 19 maja 2014, 8:26

jeszcze raz wracam do tematu,
czy jeśli komornik umorzy postępowanie egzekucyjne z tytułów wykonawczych to będę musiała jeszcze raz za jakiś czas składać TW do US?
Kaaasia

Napisano: 19 maja 2014, 8:40

?????
Kaaasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x