Witam,
potrzebuję Waszej pomocy w sporządzeniu pisma do Sądu. Otóż otrzymałem kopię wniosku petenta, który aktualnie przebywa w DPS (ma zawieszony wyrok), chce dobrowolnie odbyć karę w Zakładzie Karnym. Swoją prośbę uzasadnia tym, iż ma problemy z emocjami i zdaje sobie sprawę z tego, że jego zachowanie jest kłopotliwe dla personelu DPS. My jako OPS chcemy poprzeć jego wniosek w Sądzie. Czy ktoś z Was przygotowywał podobne pismo do Sądu? Mogę prosić o przykład? Będę bardzo wdzięczny.
Wniosek do Sądu - poparcie prośby petenta.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wniosek do Sądu - poparcie prośby petenta.
Wniosek klient wysłał do sądu?
Dlaczego chcecie poprzeć ten wniosek?
Jakie macie podstawy?
Zebraliście dokumentację o stanie zdrowia, sytuacjach w dps?
Myślę, że najważniejsze jest zaświadczenie lekarza ( z dps ), wszak pan przy umieszczaniu w dps miał wskazania pobytu w dps ze względu na stan zdrowia.
Można dołączyć do tego opinię prowadzących dps.
Dlaczego chcecie poprzeć ten wniosek?
Jakie macie podstawy?
Zebraliście dokumentację o stanie zdrowia, sytuacjach w dps?
Myślę, że najważniejsze jest zaświadczenie lekarza ( z dps ), wszak pan przy umieszczaniu w dps miał wskazania pobytu w dps ze względu na stan zdrowia.
Można dołączyć do tego opinię prowadzących dps.
A na podstawie jakiego przepisu chcecie "poprzeć wniosek" ?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak, wniosek był wysłany do Sądu a do nas trafiła jego kopia przesłana przez DPS. Jesteśmy w posiadaniu aktualnej opinii lekarza psychiatry oraz opinii personelu DPS, który potwierdza problemy emocjonalne petenta. Po za tym podopieczny chce zmienić DPS bo nie potrafi dogadać się z personelem, nie chce od jakiegoś czasu uczestniczyć w zajęciach. Z tego co wiem, to warunkiem zawieszenia kary było skierowanie do DPS (przebywa w nim 2 lata) i regularne uczestnictwo w zajęciach. Właśnie nie wiemy co mamy zrobić w tej sytuacji. DPS polecił nam jako OPSowi poracie takiego wniosku, ale nie wiemy czy mamy do tego prawo i jakie przepisy za tym stoją.
Uważam,ze to jest rola DPS i pracującego w nim pracownika socjalnego a nie Twojego ops
Że rola DPS to jedno i niepodważalne.
Po drugie: co to za bzdet samowolne poddanie się karze czyli osadzenie zamiast zawieszki?? Musi być bardzo zdesperowany, jestem pewna na 100% ,że to pomysł DPS dlatego nie możecie" umoczyć" i ich popierać. Człowieka należy leczyć a nie się go pozbywać,. Co to system jest???! Problemy emocjonalne.....oki ale na jakim podłożu? co się dzieje w głowie pacjenta ,że reaguje tak czy inaczej.
Dla mnie to granda
Po drugie: co to za bzdet samowolne poddanie się karze czyli osadzenie zamiast zawieszki?? Musi być bardzo zdesperowany, jestem pewna na 100% ,że to pomysł DPS dlatego nie możecie" umoczyć" i ich popierać. Człowieka należy leczyć a nie się go pozbywać,. Co to system jest???! Problemy emocjonalne.....oki ale na jakim podłożu? co się dzieje w głowie pacjenta ,że reaguje tak czy inaczej.
Dla mnie to granda
to wygląda jakby dps chciał się pozbyć problemu, a Wy im w tym nie pomagajcie. Nawet jakby został umieszczony w innym DPS i co? jak też będą problemy to będą go chcieli przenieść? masakra Nie sądzę że pójdzie do ZK bo to może nie być dla niego miejsce przy jego stanie zdrowia.
Oprócz Wniosek do Sądu - poparcie prośby petenta. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
ubezpieczenie zdrowotne
opłata za dps
Dochod
pilne - dożywianie
Skierowanie do DPS - która gmina?
stały
zasilek staly
zasiłek okresowy
zasiłek okresowy
comiesięczna pomoc
szkolenia
ubezpieczenie spoleczne rolników