wniosek - dodatek energetyczny

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
~Wiola

Re: wniosek - dodatek energetyczny

Post autor: ~Wiola »

ja też poproszę, na [email protected]
~Iza. Z

Post autor: ~Iza. Z »

Czy też mogłabym prosić o wniosek na dodatek energetyczny na [email protected]

DZIĘKUJE
~Iza. Z

Post autor: ~Iza. Z »

Czy też mogłabym prosić o wniosek na dodatek energetyczny na [email protected]

DZIĘKUJE
~Ela2

Post autor: ~Ela2 »

Ja również proszę o wniosek na de [email protected]
~Tereska

Post autor: ~Tereska »

Ja również proszę wzór wniosku na DE [email protected] Dziękuję:)
~gorzatka

Post autor: ~gorzatka »

jak się ogarnę zacznę wysyłać druk wniosku wersja ostateczna,

druk zapotrzebowania może też, choć też potrzebne byłoby obwieszczenie,

jednak z wzorem decyzji trzeba poczekać do 30 listopada na obwieszczenie

oczywiście wszystkim którym już wysłałam, wyślę ponownie wersję ostateczną...

zaznaczam nic nikomu nie narzucam, każdy tworzy sobie wzór według własnych potrzeb i własnego uznania,
mój wzór może być ewentualnie pomocny...

jak dałam do konsultacji to uwagi były następujące:

- za dużo danych żądam, ostatecznie to za dużo to dotyczyło nr telefonu i daty urodzin, ewentualnie powinien być dopisek że te rubryki są nieobowiązkowe,

- niepotrzebne jest wymienianie składu osobowego, jednak ja zostawiam z uwagi na wszelkiego rodzaju migracje, mogę sobie porównać z dodatkiem mieszkaniowym,

- wniosek został rozszerzony o rubryki: sposób wypłaty dodatku i miejsce na wpisanie numeru konta,

- oświadczenie wnioskodawcy: nie może być zwrotu \"oświadczenie złożone pod odpowiedzialnością karną\", gdyż to musi wynikać z przepisów prawa, w naszym przypadku właściwe jest sformułowanie \"Pouczony o odpowiedzialności karnej\"... czyli tak jak w naszym druku,

- wykreślona została cześć o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych, generalnie może być, ale nie musi, tak czy inaczej nawet jeżeli by nie wyraził zgody na przetwarzanie danych to my nie możemy nie rozpatrywać wniosku, więc po prostu szkoda miejsca...

- zamiast zgody na przetwarzanie danych wstawiłam część o załączniku do wniosku, niezbędny jest tylko i wyłącznie załącznik w postaci kopii umowy, to możemy żądać, jeżeli nie dostarczy w trybie art. 64 §2 kpa wzywamy do usunięcia braków, jeżeli nie dostarczy pozostawiamy bez rozpatrzenia,

wszelkie inne załączniki na zasadzie dobrowolności.... możemy prosić, lecz nie żądać... czyli decyzja o dodatku mieszkaniowym, aktualny rachunek za energię...
po co rachunek za energię... a no po to aby sprawdzić, w razie wątpliwości czy umowa o energię jest nadal aktualna, czy aby przypadkiem nie została międzyczasie rozwiązana...

no i mimochodem wplotłam ciąg dalszy rewelacji ze szkolenia...

~gorzatka

Post autor: ~gorzatka »

okres obowiązywania decyzji.....
całkowita dowolność.... czyli róbta co chceta...
w przepisach nic się nie mówi na jaki czas przyznaje się DE,
i od kiedy...
są 3 możliwości, które mają swoje (cytując wielkiego elektryka) plusy dodatnie i plusy ujemne:

1) przyznać dodatek na rok
PLUSY: na rok mamy gościa spokój ze składaniem wniosku MINUSY: trzeba pilnować co z DM, jeżeli straci DM, to należało by uchylić decyzję o DE, są pewne wątpliwości w jakim trybie uchylić...
MINUSY: do 30 kwietnia będzie nowe obwieszczenie o wysokości DE, więc wszystkie wydane decyzje należało by zmienić,
no ale teraz pojawia się problem wyrażenia zgody na zmianę decyzji, jeżeli w obwieszczeniu będzie jakieś odesłanie, to mamy drogę otwartą, jeśli nie to trzeba będzie od wszystkich osób żądać wyrażenie zgody na zmianę decyzji.... brrrrr....

2) przyznać dodatek na okres tylko do 30.04.2014r. w wysokości zgodnie z obwieszczeniem z listopada,
a później na dalszy okres, i znów pytanie czy do 31.12.2014, czy do 30.04.2015.. hmm??? obwieszczenie zawsze będzie się ukazywało do 30 kwietnia każdego roku??? ano zobaczymy co nam życie przyniesie...

PLUSY: odpada nam problem ze zmianą wysokości DE
MINUSY: znów trzeba złożyć wniosek i znów kopię umowy...
MINUSY: pilnowanie co się dzieje z DM

3) w decyzji sformułowanie następującej treści:
PRZYZNAJĘ:
Panu/i/ ...... zam. .........
dodatek energetyczny w wysokości ..... zł miesięcznie
na okres obowiązywania decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego

PLUSY: odchodzi nam procedura w przypadku utraty DM,
MINUSY: zwiększa się nam częstotliwość składanych wniosków, choć może w przyszłości by się zrównało, i jednocześnie by składali i wniosek o DM i o DE,
MINUSY: na koniec kwietnia i tak trzeba by zmienić wysokość DE,
MINUSY: wnioskodawca chyba by się nieco zamotał, gdyby nie miał jasno napisanych miesięcy na które przyznano DE

tylko mnie nie zakrzyczcie....
bynajmniej sama nie wiem co zrobię... ale skłaniam się za drugim wariantem...

~Ania

Post autor: ~Ania »

Witam gorzatka, mogłabym również prosić o przeslanie wniosku o dodatek energetyczny na mojego maila- [email protected] z góry dziękuję.
Obecnie jestem na macierzyńskim ale widzę ze jak wroce do pracy to czeka mnie mnostwo nowośći :(
~mi-ka

Post autor: ~mi-ka »

też chciałabym otrzymać jak byś mogła -[email protected]
~czarna

Post autor: ~czarna »

również bardzo proszę : [email protected] . Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ