Do OPS-u wpłynął wniosek z DPS-u o zmianę decyzji w ten sposób, aby mieszkańca skierować do DPS-u dla uzależnionych od alkoholu. Mieszkaniec nie wyraża zgody na przeniesienie. Kto występuje do sądu o przeniesienie bez zgody OPS czy DPS?
Zasady przenoszenia mieszkańców domów pomocy społecznej do innych placówek nie zostały uregulowane w ustawie. Judykatura stoi na stanowisku, że do postępowań o przeniesienie należy stosować odpowiednio przepisy o umieszczeniu w domu pomocy społecznej.
A art. 41 ust. 2 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego Z wnioskiem o zmianę orzeczenia o przyjęciu do domu pomocy społecznej może także wystąpić kierownik domu pomocy społecznej, jeżeli uzna, że zmieniły się okoliczności uzasadniające orzeczenie o przyjęciu osoby do domu pomocy społecznej..
Także sam DPS może złożyć wniosek, jeśli na zespole stwierdzili, iż lepszy będzie dla niego inny typ domu.
Ja też zapytam o przeniesienie.
Mam mieszkańca umieszczonego na starych zasadach, w jego dokumentach jest postanowienie sądu żeby zezwolić opiekunowi prawnemu na umieszczenie pana w dps. Teraz DPS wraz z opiekunem prawnym chcą przenieść mieszkańca do innego dps o takim samym profilu, bo niestety tutaj juz sobie nie radzą z nim.
Czy ja powinnam wymagać zgody sądu ? Bo rozumiem, że jako pcpr pod który podlega dom gdzie pan teraz przebywa, zmieniam starą decyzję kierującą ?
Jak przenosisz to zmieniasz starą decyzję kierującą z dopiskiem, że do czasu umieszczenia Pana X w Domu wskazanym w punkcie wyżej pozostawia się w dotychczasowym.