Wniosek elektroniczny z błędami-jak postępujecie? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 sty 2019, 9:07

95% wniosków złożonych elektronicznie zawiera błędy merytoryczne. Zazwyczaj ludzie nie wypełniają załączników o władzy rodzicielskiej, oznaczają rodzica jako małżonka rodzica i co nagminne wnioskują na dwoje z trójki dzieci (2 uczące się, 1 dorosłe nie uczy się). Na podstawie złożonych wniosków powinnam przyznać karty rodzicom i odmówić dzieciom. Drukuję te wnioski i wzywam do uzupełnienia/poprawy. Jeśli poprawią błędy, to modyfikuję dane wniosku w systemie i przyznaję karty tylko rodzicom.
Jeśli jednak się uprą i nie zmienią wniosku, to muszę wydać decyzję odmowną i wysłać do klienta. Czy macie szablon takiej decyzji? Jeszcze nie robiłam.
Już sama nie wiem czy robię dobrze. Jak to jest u Was? Jak postępujecie w takich sytuacjach?
domi26
Stażysta
Od: 02 sie 2018, 13:20
Zajmuję się: ŚW,ŚR,KDR

Napisano: 14 sty 2019, 12:26

A można zmodyfikować wniosek elektroniczny z naszego poziomu, miałam elektroniczny w zeszłym roku, pani przyszła, poprawiła na wydruku, a potem zmodyfikowałam, a teraz mam taki z błędami i nie wiem czy lepiej żeby jeszcze raz poprawny wysłali czy przyszli i poprawili bo nie mogę edycji włączyć
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 14 sty 2019, 12:36

Jeśli wyślą drugi wniosek to z tym pierwszym i tak musisz coś zrobić. Wydać decyzję odmowną lub pozostawić wniosek bez rozpatrzenia wysyłając zawiadomienie do klienta. Z dwojga złego chyba lepiej wezwać do uzupełnienia i zmodyfikować wniosek w systemie. Tylko tez nie mam pewności czy to właściwa ścieżka postępowania w takich przypadkach.
domi26
Stażysta

Napisano: 14 sty 2019, 14:46

Czy ktoś mądrzejszy w tej materii mógłby się wypowiedzieć?
domi26
Stażysta

Napisano: 14 sty 2019, 18:44

Tez otrzymałem dzis taki wiosek ( rodzice + całkowicie dorosłych dzieci oraz 1 niepełnoletnie uczące sie) jak tą sytuację najlepiej rozwiązać? Myślicie, ze nożna zadzwonić i wytłumaczyć, ze karta nalezy sie i tak wylacznie rodzicom i na zgodę wnioskodawcy poprawiać w systemie (z pozycji "wnoszę" na "Nie wnosze" przy tym najmłodszym dziecku? )
Proszę o precyzyjne wskazówki posteppwanla7oparte na waszym doświadczeniu;)
Bartosz
Praktykant
Od: 05 sty 2019, 23:42
Zajmuję się: KDR

Napisano: 15 sty 2019, 13:26

Czy naprawdę nikt nie może odpowiedzeć? Na pewno trafiają sie takie przypadki. Chodzi o to czy właściwe jest poprawianie błędów na wydruku formularza wniosku elektronicznego. No i co wtedy zrobić z załącznikami np. ZKDR 01 jeśli był dołączony do wniosku elektronicznego, a teraz rodzic nie wnioskuje o karte dla uczącego się dziecka.
domi26
Stażysta

Napisano: 15 sty 2019, 15:42

domi26 pisze:Czy naprawdę nikt nie może odpowiedzeć? Na pewno trafiają sie takie przypadki. Chodzi o to czy właściwe jest poprawianie błędów na wydruku formularza wniosku elektronicznego. No i co wtedy zrobić z załącznikami np. ZKDR 01 jeśli był dołączony do wniosku elektronicznego, a teraz rodzic nie wnioskuje o karte dla uczącego się dziecka.
Każdy w tym przypadku orze jak może, nikomu nie uśmiecha się wydawać decyzje, to czasochłonne i zawsze problematyczne, najlepiej dogadać się z rodzicami i zrobić tak, żebyśmy sami mogli popoprawiać wniosek w edycji, zgoda tel. rodziców tu nie wystarcza, wiec myślę że może prosić rodziców aby podpisywali oświadczenie, w którym wyrażają zgodę na poprawienie ich wniosku elektronicznego, w oświadczeniu oczywiście wypisane są wszystkie dokonane zmiany na wniosku elektronicznym, i reszta potrzebnych danych i będę dawał im do podpisu, wydaje się to najprostsze i najrozsądniejsze, natomiast kto wie jak to ma się pod względem prawnym, zresztą kto to wie :roll: ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 16 sty 2019, 8:08

ubu pisze:
domi26 pisze:Czy naprawdę nikt nie może odpowiedzeć? Na pewno trafiają sie takie przypadki. Chodzi o to czy właściwe jest poprawianie błędów na wydruku formularza wniosku elektronicznego. No i co wtedy zrobić z załącznikami np. ZKDR 01 jeśli był dołączony do wniosku elektronicznego, a teraz rodzic nie wnioskuje o karte dla uczącego się dziecka.
Każdy w tym przypadku orze jak może, nikomu nie uśmiecha się wydawać decyzje, to czasochłonne i zawsze problematyczne, najlepiej dogadać się z rodzicami i zrobić tak, żebyśmy sami mogli popoprawiać wniosek w edycji, zgoda tel. rodziców tu nie wystarcza, wiec myślę że może prosić rodziców aby podpisywali oświadczenie, w którym wyrażają zgodę na poprawienie ich wniosku elektronicznego, w oświadczeniu oczywiście wypisane są wszystkie dokonane zmiany na wniosku elektronicznym, i reszta potrzebnych danych i będę dawał im do podpisu, wydaje się to najprostsze i najrozsądniejsze, natomiast kto wie jak to ma się pod względem prawnym, zresztą kto to wie :roll: ;)
Dziękuję za odpowiedź i rozwianie wątpliwości. Mi też nie uśmiecha się wydawanie decyzji odmownej, więc póki klienci chcą współpracować pozostanę przy tym rozwiązaniu.
domi26
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x