Wniosek na nowy okres, nie zaznaczono że rodzic za granicą

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
amigooo
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Wniosek na nowy okres, nie zaznaczono że rodzic za granicą

Post autor: amigooo »

Pani na okres 2019/2021 ma przyznane świadczenie w ramach koordynacji, złożyła na nowy okres i nie zaznaczyła że ktoś przebywa za granica. Po rozmowie telefonicznej ustalono iż ojciec do roku czasu przebywa i prowadzi działalność gospodarczą w kraju. Jak w tym przypadku postąpić? Wiem że mam o zmianie poinformować Urząd Wojewódzki ale co z nowym okresem robić? Wysłać do Wojewódzkiego wniosek czy samemu rozpatrzyć, ponieważ nie zaznaczyła że rodzic przebywa za granicą?
rabarbar
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Re: Wniosek na nowy okres, nie zaznaczono że rodzic za granicą

Post autor: rabarbar »

Ja biorę od klientki oświadczenie, że mąż już nie przebywa za granicą (z konkretną datą od kiedy...) i samo oświadczenie wysyłam do UW. a wniosek na nowy okres już sama rozpatruję.
MilenaMilena
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: MilenaMilena »

A potem przyznajemy informacją czy decyzją?
Pani M.
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR
Kontakt:

Post autor: Pani M. »

przyznajemy zawsze informacja. skąd wy bierzecie to pytanie czy decyzją. decyzją się uchyla.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
ODPOWIEDZ