wykluczające się wnioski
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
wykluczające się wnioski
Mam taki problem: kobitka złożyła mi wniosek na 500+ elektronicznie (cały czas pobiera świadczenie na podstawie decyzji wojewody-koordynacja)- zaznaczyła, że nikt nie przebywa za granicą. Po czym po kilku dniach przysłała kolejny wniosek z zaznaczeniem, że mąż przebywa za granicą. Co mam w tej sytuacji zrobić? Babka nie odbiera telefonów, wysłałam jej wezwanie, ale nie przyszła...
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: wykluczające się wnioski
pozostawić bez rozpatrzenia i pić kawę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ale na jakiej podstawie? Wnioski są kompletne, nie wymagają uzupełnienia danych. Tylko oba są sprzeczne. Wstrzymać bieżącej wypłaty nie mogę bo to jest w kompetencjach wojewody
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Na podstawie tego że nie przyszła na wezwanie.
W pouczeniu zostało to zawarte ? że jesli sie nie zgłosi to wniosek zostaje bez rozpatrzenia ?
W pouczeniu zostało to zawarte ? że jesli sie nie zgłosi to wniosek zostaje bez rozpatrzenia ?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Moje wątpliwości wynikają z faktu, iż art. 19 stosuje się przy wnioskach niekompletnych, nieprawidłowo wypełnionych. A te wnioski są kompletne (każda rubryka wypełniona prawidłowo). Więc nie wiem,czy można zastosować rygor pozostawienia bez rozpatrzenia. Z kolei art. 23 ust. 1a...tu chyba może zadziałać tylko wojewoda, skoro kobieta pobiera świadczenie ustalone decyzją właśnie wojewody.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
Podłączę się do pytania, bo mam podobną sprawę, od zawsze od kiedy jest 500+ była koordynacja, w obecnym okresie również jest, na nowy okres wniosek złożony i zaznaczono, że nikt nie przebywa poz granicami RP. Czy wnikacie np. od kiedy?? czy przyznajecie Wy od VI 2021???
-
- Stażysta
- Kontakt:
Takich wniosków mam więcej. Zawsze biorę oświadczenie wnioskodawcy od kiedy dokładnie członek rodziny nie przebywa za granicą i wysyłam do UW, żeby mogli "zakończyć" koordynację. A wniosek na nowy okres rozpatruję normalnie.dorota202 pisze: 11 mar 2021, 14:03 Podłączę się do pytania, bo mam podobną sprawę, od zawsze od kiedy jest 500+ była koordynacja, w obecnym okresie również jest, na nowy okres wniosek złożony i zaznaczono, że nikt nie przebywa poz granicami RP. Czy wnikacie np. od kiedy?? czy przyznajecie Wy od VI 2021???
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
wezwanie do złożenia wyjaśnień od kiedy nie przebywa członek rodzinydorota202 pisze:Podłączę się do pytania, bo mam podobną sprawę, od zawsze od kiedy jest 500+ była koordynacja, w obecnym okresie również jest, na nowy okres wniosek złożony i zaznaczono, że nikt nie przebywa poz granicami RP. Czy wnikacie np. od kiedy?? czy przyznajecie Wy od VI 2021???
wtedy trzeba przekazać tą informację do UW, oni uchylą swoją informację/decyzję i ty przyznasz
pod warunkiem, że strona potwierdzi, że nie przebywa za granicą
bo czasami jestem w Polsce na chorobowym, ale nadal zatrudnienie za granicą,
sytuacji może być milion
Oprócz wykluczające się wnioski - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
czy musi być podany pesel?
Wyłączenie organu, nowy stary okres
wniosek elektroniczny
Jak będziecie przyjmować wnioski?
nowy okres zasiłkowy a stary
odmowa na dziecko pełnoletnie
COVID-19 wszczęcie cudzoziemcy 500+
Wzór decyzji zmieniającej świadczenie 500+
Wniosek na nowy okres, nie zaznaczono że rodzic za granicą
dwoje dzieci
przekazanie akt sprawy 500+ zgodnie ze zmianą miejsca zamieszkania
WNIOSEK
sprawozdanie luty 2021 - świadczenie wychowawcze
sprawozdanie część D
SPRAWOZDANIE ŚW.WYCH
czy ojcu przysługuje świadczenie wychowawcze?