Wniosek na węglowy- osobno mąż i żona

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
zuzka
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Wniosek na węglowy- osobno mąż i żona

Post autor: zuzka »

Witam, jak byście postąpili w sytuacji gdy żona i mąż złożyli dwa wnioski na DW osobno, żona na inny adres i mąż na inny adres, mąż napisał oświadczenie że są w nieformalnej separacji, mieszkają osobno, na wywiadzie pracownicy zastali męża pod tym adresem co podaje że teraz tam mieszka.. czy można przyznać czy trzeba mieć potwierdzoną separację przez sąd, w ustawie tego nie ma ale w poradniku tak piszą że musi być wyrok o separację albo rozwód
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: Wniosek na węglowy- osobno mąż i żona

Post autor: roriyok »

Ja to bym zażądał wskazania pokoju w lokalu tego pana i przydzielił mu pracownika który miałby za zadanie ustalenie czy przypadkiem nie kłamie (pokój żeby pracownik miał gdzie spać). Tak powiedzmy na miesiąc. Jak się nie zgodzi to odmowa.

A serio to wg ustawy jeśli masz wątpliwości to możesz przeprowadzić wywiad środowiskowy pod kątem potwierdzenia samotnego zamieszkiwania (co zostało zrobione i chyba zgadza się z tym co zadeklarował), ale już żądać dokumentów potwierdzających separacji już nie za bardzo (wg ustawy oczywiście).
zuzka
Referent
Kontakt:

jestem tego samego zdania że wywiad zrobiony mieszka tam, oświadczenie pod odpowiedzialnością karną napisał to trzeba mu przyznać, w ustawie nie ma nic że możemy żądać jakiś wyroków jak przy zasiłku rodzinnym ale mój Pan kierownik uważa co innego kierując się poradnikiem że powinien mieć wyrok :shock:
batyflay
Stażysta
Kontakt:

Post autor: batyflay »

ale mój Pan kierownik uważa co innego kierując się poradnikiem że powinien mieć wyrok :shock:
[/quote]

A Pan kierownik jak uzasadni odmowę ? na podstawie poradnika ?
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Post autor: elinka85 »

batyflay pisze: 08 gru 2022, 14:17 ale mój Pan kierownik uważa co innego kierując się poradnikiem że powinien mieć wyrok :shock:
A Pan kierownik jak uzasadni odmowę ? na podstawie poradnika ?
[/quote]

Wy serio kierujecie się tym "poradnikiem"????? :roll: ja go przeczytałam dla zasady i tyle w temacie.
zuzka
Referent
Kontakt:

no ja mówię że poradnik swoją droga a w ustawie nie ma takiego zapisu jak przy świadczeniach rodzinnych że możemy żądać wyroku
ODPOWIEDZ