wniosek o DM a brak sposobności do wywiadu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 11 lut 2025, 8:58

witam, mam problem....Pani(od lat korzysta z DM) złożyła wniosek na DM, z racji tej że nie korzysta z pomocy społecznej musi być przeprowadzony wywiad.Pracownik socjalny kilkakrotnie był pod domem Pani ale nie został wpuszczony do środka(krzyczał, nawoływał, w związku z tym że Pani ma psy nie wszedł na posesję-Pani nie odbiera telefonów).Nie wiem jakie są poczynienia pracownika bo na chwilę obecną nie otrzymałam od niego żadnej pisemnej informacji! czas leci a ja nie wiem co mam robić! zapewne będę musiała wydłużyć termin załatwienia sprawy, czekać na jakieś pismo od pracownika socjalnego i ewentualnie wydać odmowę(przed decyzją zawiadomienie)...czy coś jeszcze?
dziękuję za wszelkie sugestie
kataberzyna
Praktykant
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 11 lut 2025, 10:32

może się przyda...:)
Załączniki
niemozność przeprowadzenia wywiadu-odmownie sąd utrzymał w mocy.docx
(17.59 KiB) Pobrany 61 razy
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 lut 2025, 12:55

Wyslij pismo z informacją, ze jest chcesz przeprowadzić wywiad i w związku z tym prosisz o kontakt w terminie 7 dni w celu ustalenia terminu. Jesli nie zgłosi się, wysyłasz pismo, ze ma prawo zapoznać się z materiałem dowodowym. Dopiero wtedy odmowa.
Możesz też w piśmie sama wyznaczyć termin, ale musisz liczyć się z tym, że pismo odbierze np. 14 dnia i musisz dać odległy termin. Ta pierwsza opcja bezpieczniejsza.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 11 lut 2025, 13:09

myślałam, że już było zawiadomienie o wywiadzie napisane i pani odebrała :)
VIP

Napisano: 11 lut 2025, 13:14

:-) pisze:
11 lut 2025, 13:09
myślałam, że już było zawiadomienie o wywiadzie napisane i pani odebrała :)
Autor nic nie pisze o piśmie do wnioskodawcy. Jesli nie było wysłane pismo, to nie można dać odmowy. Miała prawo wyjechać, może jest w szpitalu, różnie moze być. Jesli pracownik poszedł z marszu i nie uprzedził, to brak podstaw do wydania odmowy.
Maxima
VIP

Napisano: 11 lut 2025, 13:36

dokładnie tak :) musi najpierw organ stanąć na wysokości zadania i wysłać zawiadomienie jedno...drugie :) wtedy odmownie
VIP

Napisano: 11 lut 2025, 14:35

u nas wywiad przeprowadzają pracownicy socjalni, którzy otrzymują ode mnie"zlecenie". z tego co się dziś dowiedziałam pracownik olał sprawę, nie wystosował do pani pisma o wyznaczonym terminie wywiadu, nawet do pani nie dzwonił-zapomniał,miał ważniejsze sprawy na głowie jak Facebook i zakupy na internecie...do 13 lutego muszę wydać jakąkolwiek decyzję....chce mi się płakać bo to ja zostanę po uszach od kierownika a nie jej pupil....
kataberzyna
Praktykant

Napisano: 11 lut 2025, 14:37

dziękuję wszystkim za pomoc ;)
kataberzyna
Praktykant

Napisano: 11 lut 2025, 14:48

kataberzyna pisze:
11 lut 2025, 14:35
u nas wywiad przeprowadzają pracownicy socjalni, którzy otrzymują ode mnie"zlecenie". z tego co się dziś dowiedziałam pracownik olał sprawę, nie wystosował do pani pisma o wyznaczonym terminie wywiadu, nawet do pani nie dzwonił-zapomniał,miał ważniejsze sprawy na głowie jak Facebook i zakupy na internecie...do 13 lutego muszę wydać jakąkolwiek decyzję....chce mi się płakać bo to ja zostanę po uszach od kierownika a nie jej pupil....
jeśli zlecenia wywiadu nie było...to nalezy wydać decyzję na podstawie złożonego wniosku...albo przedłużyc termin na załatwienie sprawy i przeprowadzić wywiad.
U mnie pracownik z MOPS przeprowadza wywiad (jest upoważniony przez Burmistrza) ja z Urzędu prowadzę dodatki i wysyłam sama zawiadomienie do wnioskodawcy o terminie przeprowadzenia wywiadu, takie samo zawiadomienie przekazuje pracownikowi MOPS i wszyscy wszystko wiedzą :) dzień po wywiadzie pracownik mi przynosi kwestionariusz i oswiadczenie podpisane przez wnioskodawcę i wszystko wiadomo ;)
VIP

Napisano: 11 lut 2025, 14:55

kataberzyna pisze:
11 lut 2025, 14:35
Ale zlecenie mu dałaś, więc masz dokument. On powinien ponieść konsekwencje
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x