WSPÓLNY PRZEDPOKÓJ - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 lut 2025, 14:20

Witam serdecznie. Pewnie temat na forum był już omawiany, ale próbując wyszukująć za pomocą lupki wyskakuje mi jakiś błąd... Czy wspólny przedpokój (wspólny z sąsiadem), za który zarządca budynku pobiera od lokatora opłatę wchodzi w skład powierzchni użytkowej?
Miro
Praktykant
Od: 14 lip 2021, 9:13
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 lut 2025, 15:45

oj...chyba musisz coś jaśniej napisać ....
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 13 lut 2025, 8:15

Hmmm, chodzi mi o to, że oprócz pokoi i kuchni zarządca w umowie najmu wyszczególnia wspólny przedpokój, za który pobiera opłatę (kiedyś to była połowa stawki czynszowej za metr, a teraz cała). Np. Powierzchnia kuchni 14m2, powierzchnia pokoju 20m2 i powierzchnia wspólnego przedpokoju 2,5m2. Moje pytanie dotyczyło tego, czy powierzchnię tego wspólnego przedpokoju uwzględniamy, jako powierzchnie użytkową, do której liczymy dodatek mieszkaniowy?
Miro
Praktykant
Od: 14 lip 2021, 9:13
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 lut 2025, 8:56

jeżeli to jest lokal mieszkalny to zgodnie z art. 5 ust. 2. W wypadku najmu albo podnajmu części lokalu mieszkalnego za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego lub części tego lokalu zajmowanego przez gospodarstwo domowe najemcy albo podnajemcy uważa się powierzchnię zajmowanych pokoi, wynikającą z umowy najmu lub podnajmu, oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych znajdujących się w tym lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego najemcy albo podnajemcy do liczby osób zajmujących cały lokal.
jeżeli mieszkają w jednym lokalu i tworzą dwa oddzielne gospodarstwa domowe to robisz tak jak wyżej...pokój który zajmuje + 1/2 (jeżeli to są dwie osoby) korytarza kuchni i łazienki
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x