Wniosek o KDR dla osoby która była posiadaczem a brak trójki dzieci spełniających wymagania - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 kwie 2024, 23:32

Witam.
Wpłynął do mnie wniosek dziewczyny o wydanie nowej KDR dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem.
We wniosku tylko dane dziewczyny.
Dziewczyna ma 21 lat się i się uczy w szkole wyższej.
Z tego co udało mi się ustalić (po danych z Sygnity bo dane w KDR są zanimizowane) ma ona jeszcze dwoje rodzeństwa w wieku 27 i 25 lat.
Dane całej trójki są zanimizowane. Żadne z nich nie ma już aktywnej KDR.
Czy potraktować taki wniosek jako nowy wniosek i dać odmowę, bo w dniu składania wniosku o przyznanie Karty nie ma co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej które spełniają wymagania do przyznania KDR?
Wywnioskowałam, że miała przyznaną kartę do 18 roku życia i dopiero po 3 latach wnosi o jej przedłużenie.
Czy mogę ją zobowiązać do uzupełnienia wniosku o wskazanie co najmniej trójki dzieci (rodzeństwa) spełniających wymagania do przyznania KDR?
Będę wdzięczna za każdą sugestie 🙂
Aisog
Stażysta
Od: 08 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: ŚR/SW

Napisano: 19 kwie 2024, 8:04

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że dziewczynie należy się karta:

Art. 6 ust. 3 Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania
odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego
uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły
w skład rodziny wielodzietnej.

W systemie dodałabym jako nowego członka rodziny, ale nie jestem pewna na 100% czy takie rozwiązanie jest dobre.
evelinaa94
Praktykant
Od: 11 sie 2023, 14:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 kwie 2024, 8:44

No właśnie mam wątpliwości. Przeszukałam forum i widzę, że są różne "szkoły".

Ja ten artykuł rozumiem tak, że gdy przyznaje kartę na 3 dzieci i wyznaczam termin ważności karty to gdy jedno z dzieci traci uprawnienia (bo kończy 18 lat i mija termin ważności) to pozostałe je zachowują. Ale też nie jestem pewna czy dobrze to interpretuje.
Aisog
Stażysta

Napisano: 19 kwie 2024, 9:14

evelinaa94 pisze:
19 kwie 2024, 8:04
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że dziewczynie należy się karta:

Art. 6 ust. 3 Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania
odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego
uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły
w skład rodziny wielodzietnej.

W systemie dodałabym jako nowego członka rodziny, ale nie jestem pewna na 100% czy takie rozwiązanie jest dobre.
Ten artykuł właśnie tak interpretuje jak pisałam powyżej.
Tu skłaniam się do interpretacji, ze jest to nowy wniosek o wydanie Karty.
Aisog
Stażysta

Napisano: 19 kwie 2024, 12:53

dziecko-zlozylo-wniosek-na-siebie-brak- ... -207324358

no i sprawa cała jest o to, czy ta reszta dzieci miała karty... ale jeżeli dopasujemy osobę do rodziny, czyli poda nam np. dane rodziców, to przy połączeniu rodziny w systemie nawet przy animizacji, powinno się udać coś ustalić - przy wyiksowanych dzieciach powinno być widać, czy to były dzieci do 18. roku życia, czy niespełniające warunków.
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 19 kwie 2024, 13:01

rikli pisze:
19 kwie 2024, 12:53
dziecko-zlozylo-wniosek-na-siebie-brak- ... -207324358

no i sprawa cała jest o to, czy ta reszta dzieci miała karty... ale jeżeli dopasujemy osobę do rodziny, czyli poda nam np. dane rodziców, to przy połączeniu rodziny w systemie nawet przy animizacji, powinno się udać coś ustalić - przy wyiksowanych dzieciach powinno być widać, czy to były dzieci do 18. roku życia, czy niespełniające warunków.
Ale w takim przypadku gdy cała trójka miała do 18 roku życia i po prostu karty straciły ważność (bo tak jak pisałam powyżej teraz mają kolejno 27, 25 i 21 lat) przyznajesz KDR dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej jej posiadaczem?
Czy raczej uważasz że powinien być spełniony warunek że w dniu składania wniosku o przyznanie Karty co najmniej troje dzieci w rodzinie wielodzietnej powinno spełniać wymagania do przyznania KDR?
Aisog
Stażysta

Napisano: 19 kwie 2024, 13:42

na dzień składania wniosku nie da się stwierdzić, czy należy się karta dla członka rodziny wielodzietnej, który był wcześniej posiadaczem - brak informacji w systemie. więc najłatwiej, moim zdaniem, jest wezwać o uzupełnienie dokumentów jakby to było pierwszorazowe wydanie, ALE nadmienić, że z uwagi na anonimizację, do weryfikacji potrzebne są dane pozostałych członków rodziny.
po prostu trzeba ustalić, czy mamy posłużyć się art. 4 ust. 2a, czy art. 6 ust. 3.
można też wezwać do złożenia wyjaśnień i opisać sytuację, z czego to wynika. ale ustalić trzeba, żeby nie przyznać karty z naruszeniem przepisów ustawy.
rikli
Referent

Napisano: 09 maja 2024, 13:38

Cześć,
mam podobny problem, może znacie już odpowiedź na to pytanie.
U mnie rodzina mieszka od 8 lat w mojej gminie, a KDR rodzice wyrabiali dla siebie i trójki dzieci w innej gminie i dzisiaj przyszła Pani żeby przedłużyć córce KDR bo uczy się nadal ale skończyła 18 r.ż.
U mnie to jest nowa rodzina - jedno z dzieci jest po 18 r.ż. i nie uczy się.
Jak potraktować tą sytuację, rodziny nie ma u mnie w systemie, dziewczynie po 18 r.ż. kontynuującej naukę przedłużenie KDR się należy.
Może macie jakiś pomysł na tą sytuację?

Pozdrawiam :D
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 09 maja 2024, 14:30

skoro zmienili gminę zamieszkania, to wszyscy powinni dostać nowe karty? nadal, jeżeli wniosek będzie zawierał np. dane matki, to można połączyć rodzinę i będziemy widzieć coś więcej, jeżeli nie nastąpiła anonimizacja.
jak system zapyta, czy to ta rodzina i będzie np. matka, ojciec, jedno dziecko x x, jedno do 18. roku życia posiada kartę i jedno z kartą, która utraciła ważność - widać od razu, że karta się należy w ramach przedłużenia.
jeżeli ważność karty tej dziewczyny utraciła ważność np. 2 miesiące temu, to sprawdzimy ją sobie na rejestracji wniosku papierowego - trzeba wpisać pesel, przeklikać i pojawi się nam osoba - nawet z innej gminy - i powinno tam być, że karta utraciła ważność.
rikli
Referent

Napisano: 09 maja 2024, 14:59

A czy system pokaże mi rodzinę z innej gminy ?
Ta rodzina jest u mnie nowa - teraz to dwoje rodziców, i dwoje dzieci bo trzecie pow. 18 r.ż. i nie uczy się. Mieszkają w mojej gminie od 8 lat i posługują się KDR wydanymi w starej gminie.
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x