Odmowa karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 kwie 2024, 8:34

Cześć. Pomoże ktoś!!! Zrobiłam w systemie odmowe przyznania karty a nie wydrukowałam weryfikacji PESEL . teraz nie wiem gdzie znależć ten wniosek i czy można go modyfikowac jesli zrobiłam odmowe ?
Natalia123!
Stażysta
Od: 25 mar 2024, 14:30
Zajmuję się: FA,Dm,ST

Napisano: 16 kwie 2024, 8:40

to była pełna odmowa?
jak już wniosek jest rozpatrzony, to nic poza wysyłką korespondencji nie da się zrobić ale też co chcesz robić w tym wniosku?
wniosek będzie albo w tych z zakończoną obsługą (jeżeli był pełny negat, to wyskakuje taki komunikat i system sam wymusza zamknięcie)
albo będzie we wnioskach z kartami do wydania
no i czy to jest wniosek papierowy, czy elektroniczny...
aha, no i... czy jest jakiś powód drukowania weryfikacji pesel? :shock:
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 16 kwie 2024, 8:42

Tak pełna bo nie spłenial wnioskodawca żadnych przesłanek. Wniosek papierowy. A weryfikacja pesel bo rodzice wnioskodawcy nie żyją i P. Kierownik zażyczyła sobie żeby to wydrukowac i miec potwierdzenie , Chyba, że ma ktoś może wzór takiej decyzji?
Natalia123!
Stażysta

Napisano: 16 kwie 2024, 9:58

trochę inna tematyka, mam np. coś takiego

Szanowna Pani,

Pani wniosek rozpatrzyliśmy negatywnie, ponieważ nie spełnia Pani kryteriów uprawniających do posiadania Karty Dużej Rodziny [1].
Prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek [2].
Zgodnie z treścią ustawy, która reguluje rolę rodzica oraz małżonka rodzica nie tylko w wyżej cytowanym ustępie, ale także w odniesieniu do art. 6 ust. 2, zgodnie z którym małżonek rodzica, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania mimo wystąpienia zmian mających wpływ na istnienie tego uprawnienia, chyba że rodzic zmarł, utracił prawo do posiadania Karty, małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione albo rozwiązane przez rozwód, albo sąd orzekł o nieistnieniu małżeństwa – Pan XX nie spełnia warunku bycia rodzicem trójki dzieci lub małżonkiem rodzica trójki dzieci.
Mając na uwadze powyższe, jeżeli członek rodziny nie jest rodzicem trójki dzieci ani małżonkiem rodzica trójki dzieci, nie posiada prawa do otrzymania Karty Dużej Rodziny.
Wobec powołanych powyżej przepisów prawa oraz mając na względzie stan faktyczny orzeczono jak w sentencji.

Podstawa prawna
[1] art. 9 ust. 4 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny, art. 104 i 107 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego
[2] art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny

no i weryfikacja pesel rzeczywiście przydatna, w razie np. odwołania. gorzej, że w rozpatrzonym wniosku weryfikacja pesel jest wygaszona :/
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 16 kwie 2024, 10:59

Jaka jest podstawa prawna do opłaty skarbowej przy decyzji odmownej KDR ?
Natalia123!
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x