Rodzina miała przyznane Karty w innej Gminie. Do mnie zgłosiła się babcia dziecka, która jest aktualnie rodziną zastępczą dziecka z tej rodziny z zapytaniem czy dziecko może odzyskać zagubiona kartę. Nie wiem czy Karty zostały anulowane przez inna Gminę i czy wiedzą że dzieci są w pieczy zastępczej. Czy mogę jako gmina właściwa przyznać ZDR na dziecko w rodzinie zastępczej bo już miało prawo do karty nw innej Gminie?
udałabym się do radcy prawnego w tej sprawie. ja miałam zmianę z rodziców na dziadków jako rodzinę zastępczą, ale całej trójki, więc sprawa była prostsza...
a czy nie można wprowadzić wniosek rodziny zastępczej o kartę dla osoby, która wcześniej nabyła prawo w innej gminie, a powód podać zmiana danych na karcie? dziecko do 18 roku życia nabyło już prawo do posiadania karty. rodzić zastępczy nie wnioskuje o kartę dla siebie, tylko dla dziecka.
powiem tak - właśnie mam taką sytuację ale jeszcze lepszą, bo ta babcia ma swoją dwójkę dorosłych dzieci i jedno małoletnie w pieczy. wnioskuje dla siebie i dla tego w pieczy. doszliśmy do wniosku, że przyznajemy i babci (trójka dzieci) i małoletniemu dziecku (bo nabyło już prawo do posiadania karty).
nie widzę innego wyjścia, i też zrobię przez "zmianę danych na karcie", które się zmienią, bo będzie nowy numer rodziny (akurat ta sama gmina).