Wniosek o Rodzicielskie u nas a wcześniej praca za granicą.

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Wniosek o Rodzicielskie u nas a wcześniej praca za granicą.

Post autor: ab83 »

Mam dziewczynę która pracowała za granica. Aktualnie od lutego przebywa w Polsce z dzieckiem i mężem. Złożyła wniosek o rodzicielskie.Dziecko urodzone w maju w Polsce.
Aktualnie jest zarejestrowana w pup. gdzie przekazano sprawę do Marszałka i dec. Marszałka odmawiają jej zasiłku dla bezrobotnych uzasadniając ,że Powinna Pani ubiegać się o prawo do zasiłku na terenie Niemiec, i że nabyte świadczenie można było transferować do innego kraju . "I teraz nie wiem czy Pani przysługiwałby zasiłek macierzyński lub zasiłek dla bezrobotnych. Strona napisała mi oświadczenie , że nie pobierała ani nie pobiera zasiłku macierzyńskiego lub dla bezrobotnych. Wspomniała ,że nie będzie załatwiała zasiłków z Niemiec. I co teraz czy można u nas jej przyznać rodzicielskie? Obawiam się ,że mogla być uprawniona do macierzyńskiego z zatrudnienia w Niemczech. Co powinnam teraz zrobić bo nie miałam takiej sytuacji.Przyznać świadczenie w Polsce?
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: Wniosek o Rodzicielskie u nas a wcześniej praca za gran

Post autor: bubek »

Uprawnienie samo z siebie nie rodzi skutków prawnych. Skoro oboje rodziców są w Polsce a Pani jest bezrobotna bez przyznanego prawa do zasiłku w Polsce to spokojnie wydawaj bo koordynacji na tę chwilę nie ma. Dobrze że masz oświadczenie na podkladkę, jeśli wnioskodawczyni kiedyś uzyska takie świadczenie czy to w Pl czy tam to musi o tym poinformować.
https://www.kasarodziny.pl/
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ab83 »

;) dzięki ;)
Arla
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW
Kontakt:

Post autor: Arla »

Oj, śliski temat. Miałam kiedyś jedną taką. Oświadczenia nie pisała, bo oświadczyła we wniosku że nie pobiera z innego źródła ;) po jakimś czasie okazało się,że wypłacono jej zaległy zasiłek macierzyński z Niemiec (poinformował nas PUP)a potem jeszcze miała zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, którego nie zgłosiła. Jak wyszło to wszystko na jaw, mnie oskarżyła o pomyłkę a ja nie miałam jak się wybronić :? Koniec końców musiała oddać większość wypłaconych środków ale niesmak pozostał :cry:
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Myślę że faktami które odpisałaś się wybroniłas:) A Pani ma za swoje. Jedynym błędem brak oświadczenia bo to zupełnie odebraloby Pani argumenty
https://www.kasarodziny.pl/
ODPOWIEDZ